Hoppa till innehåll
Media

Förhandsröstningen fortsätter under veckoslutet

justitieministeriet
Utgivningsdatum 8.4.2011 11.00
Pressmeddelande -

Förhandsröstningen i riksdagsvalet fortsätter på de flesta förhandsröstningsställena även på lördag och söndag. Själva röstningen går ofta snabbare under veckoslutet, eftersom det vanligen finns färre väljare på röstningsstället.

Det är möjligt att rösta på förhand ännu på måndag och tisdag. Många röstar först under de sista förhandsröstningsdagarna och därför kan det bildas köer på förhandsröstningsställena.

Väljarna får rösta på vilket som helst av de allmänna förhandsröstningsställena i Finland eller utomlands. Väljarna ska ha med sig ett identitetsbevis med foto.

Till meddelandekortet som väljaren har fått med posten har bifogats en förteckning över de allmänna förhandsröstningsställena inom väljarens egen valkrets. För information om förhandsröstningsställenas adresser och öppettider kan väljarna även besöka justitieministeriets valwebbplats www.vaalit.fi eller ringa telefonservicen. Gratis telefonservice ges på svenska på numret 0800 9 4771 och på finska på numret 0800 9 4770.

Valdagen vid riksdagsvalet är söndagen den 17 april och då är vallokalerna öppna mellan klockan 9 och 20. På valdagen kan väljarna rösta bara på det röstningsställe som anges i meddelandekortet.

Ytterligare upplysningar: valdirektör Arto Jääskeläinen, tfn 09 1606 7572
konsultativ tjänsteman Jussi Aaltonen,tfn 09 1606 7620
e-post: fö[email protected]

På valwebbplatsen www.vaalit.fi publiceras under förhandsröstningsperioden information om antalet väljare som röstat på förhand i hela landet ca kl. 18 och kl. 21. Klockan 21 publiceras dessutom antalet väljare som röstat på förhand i valkretsarna och i kommunerna. Under veckoslutet (lör.-sön.) uppdateras uppgifterna redan ca kl. 17.

Tuija Brax
Tillbaka till toppen