Hoppa till innehåll
Media

Rättstatsutvecklingen i Europa och de grundläggande rättigheterna diskuteras i Lilla parlamentet

justitieministeriet
Utgivningsdatum 28.11.2018 15.15
Nyhet

De grundläggande rättigheterna och rättstatsutvecklingen är själva grunden för EU. Under den senaste tiden har dessa grundläggande värderingar dock börjat ifrågasättas på ett oroväckande sätt. På torsdag diskuteras de grundläggande värderingarna och rättigheterna i Europa i riksdagens Lilla parlament. I evenemanget deltar också direktören för Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter (FRA) Michael O’Flaherty.

Under seminariet, som ordnas torsdagen den 29 november i Lilla parlamentet, diskuteras aktuella frågor som gäller grundläggande rättigheter i EU och medel för hur man kan öka diskussionen om de grundläggande rättigheterna och grundläggande värderingar. På seminariet diskuteras också Finlands kommande EU-ordförandeskap. Finlands ordförandeskap inleds i juli nästa år och pågår till årets slut.

På evenemanget berättar justitieministeriets kanslichef Pekka Timonen om hur Finland tänker främja grundrättsfrågor under sitt EU-ordförandeskap. De grundläggande rättigheterna är en del av EU:s grundläggande värderingar och således gäller det hela basen för integrationen. Temat är viktigt för Finland och mycket aktuellt.

Huvudtalare på seminariet är direktören för Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter Michael O’Flaherty som utifrån byråns utredningar talar om aktuella utmaningar inom EU med avseende på de grundläggande rättigheterna. Han framför också hälsningar från forumet för grundläggande rättigheter som hölls i september, och berättar hur diskussionen om de grundläggande rättigheterna kan intensifieras.

O’Flahertys presentation kommenteras i anföranden av riksdagsledamot Tytti Tuppurainen, direktören för Åbo Akademis institut för mänskliga rättigheter, professor Elina Pirjatanniemi och direktören för arbetet med mänskliga rättigheter vid Amnesty Internationals finländska sektion Niina Laajapuro.

Evenemanget ordnas av FRA och Människorättscentret i samarbete med justitieministeriet.

Evenemanget kan följas i webbsändning på riksdagens webbplats https://www.eduskunta.fi/FI/Sivut/Live.aspx

Ytterligare information: Kaisa Tiusanen, konsultativ tjänsteman, tfn 029 515 0169, [email protected]

Tillbaka till toppen