Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Juryn för Demokratipriset har valts

Justitieministeriet
5.11.2020 16.58
Nyhet
Demokratiapalkinto Demokratipris

Juryn som ska utse vinnaren av justitieministeriets Demokratipris 2020 har valts. I juryn ingår vloggaren Maiju Voutilainen, professor i kommunikation Anu Kantola och artisten Signmark, dvs. Marko Vuoriheimo.

Vloggaren Maiju Voutilainen, dvs. Maiju, har fått beröm för att hon sporrat till en ny slags diskussion om psykisk ohälsa på sin Youtube-kanal. Centralförbundet för Mental Hälsa valde henne till ambassadör för mental hälsa år 2017.

Anu Kantola är professor i kommunikation vid statsvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet. Kantola har forskat i bland annat politik, makt, medier och journalistik.

Marko Vuoriheimo, dvs. Signmark, är en artist, som väcker tankar och tar ställning med sin musik.. Vuoriheimo var lektor i teckenspråk vid Humanistiska yrkeshögskolan fram till 2009.

Demokratipriset delas ut vid månadsskiftet januari–februari 2021. Syftet med priset är att belöna aktörer inom det civila samhället, öka kännedomen om medborgarsamhället samt att söka god praxis för att stöda aktivt medborgarskap.

I år delas priset ut till verksamhet som utgör ny slags växelverkan, kommunikation eller praxis som syftar till att ge människor färdigheter att delta och påverka i samhället eller pröva nya metoder för växelverkan och stärka en konstruktiv växelverkanskultur.

Utdelningen av priset år 2020 ingår i det nationella demokratiprogrammet 2025 som omfattar de åtgärder i statsminister Marins regeringsprogram som främjar det civila samhället och delaktighet.

Mer information:
Niklas Wilhelmsson, enhetschef, tfn 0295 150 348
Katarina Långström, högskolepraktikant, tfn 0295 150 238
e-post: [email protected]

Demokratipriset
Det nationella demokratiprogrammet 2025

Publicerad 5.11.2020. Signmarks musikstil har rättats 9.11.2020 i texten.

Tillbaka till toppen