Hoppa till innehåll
Media

Justitieminister Henriksson till Strasbourg

justitieministeriet
Utgivningsdatum 22.11.2022 16.57
Pressmeddelande

Justitieminister Anna-Maja Henriksson besöker Europaparlamentet och Europeiska människorättsdomstolen i Strasbourg den 23–24 november.

I Europaparlamentet träffar minister Henriksson Juan Fernando López Aguilar, ordförande för LIBE-utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor och Adrián Vázquez Lázara, som är ordförande för JURI-utskottet som ansvarar för rättsliga frågor i parlamentet. 

Henriksson kommer också att träffa finländska parlamentsledamöter och representanter som är föredragande i Europaparlamentet i viktiga lagstiftningsprojekt inom justitieministeriets ansvarsområde. Till exempel med svenska Evin Incir, som är medlem i LIBE-utskottet, är det meningen att ministern ska diskutera förslaget till direktiv om bekämpning av våld mot kvinnor och våld i nära relationer. 

Med tyska Tiemo Wölken kommer minister Henriksson att diskutera SLAPP-direktivförslaget. Syftet med direktivförslaget är att skydda i synnerhet journalister och människorättsaktivister mot uppenbart ogrundade rättsprocesser och rättegångsmissbruk.

Henriksson träffar också Europeiska människorättsdomstolens nya president Síofra O’Leary. O’Leary inledde sitt uppdrag i början av november och är Europeiska människorättsdomstolens första kvinnliga president.  

Ytterligare information: 
Brita Brännbacka-Brunell, specialmedarbetare, tfn 0295 150 134, [email protected]
Eeva Aittoniemi, enhetschef, tfn 0295 150 170, [email protected]

Tillbaka till toppen