Hoppa till innehåll
Media

Kampanjen mot sexuella trakasserier inleds – alla av oss kan ingripa

justitieministeriet
Utgivningsdatum 16.8.2021 12.13
Pressmeddelande
Alla av oss kan ingripa. Alla har en roll i sexuella trakasserier. Även åskådaren. #AllaAvOss

Idag inleder justitieministeriet en mediekampanj som uppmuntrar dem som bevittnar trakasserier att ingripa i sexuella trakasserier mot unga kvinnor. Kampanjen är en del av regeringens program för bekämpning av våld mot kvinnor.

Kampanjen Alla av oss syftar till att visa hur bystanders, personer som ser när andra utsätts, med små medel kan ingripa i trakasserier i vardagen och hjälpa offret. Genom kampanjen vill man nå särskilt sådana personer som kanske inte tidigare har ingripit i trakasserier eller upplevt diskussioner om frågan. Målet är att uppmuntra människor att fundera på sin egen roll och sitt eget handlande i situationer där sexuella trakasserier förekommer. I Finland har man inte tidigare fäst uppmärksamhet vid vittnens roll i förebyggandet av sexuella trakasserier.

Youtube-duon MolyBros, Youtube-gruppen Blokess, rap-artisten Melo, e-idrottaren Mike Lanki, kocken Akseli Herlevi och fotbollsspelaren Joona Toivio har gett sitt ansikte åt kampanjen. I kampanjen ingår videor med kampanjens galjonsfigurer och videorna visas både i sociala medier och på YLE. Dessutom omfattar kampanjen text- och videoreklam i sociala medier samt utomhusreklam. Kampanjen pågår i två veckor.

I planeringen av kampanjen deltog utöver sakkunniga vid justitieministeriet också ett råd bestående av unga i åldern 15–25, sakkunniga i arbetet mot sexuellt våld vid Flickornas hus i Helsingfors och sekretariatet för rådet för brottsförebyggande.

Mer information:
Elina Ruuskanen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 150418, [email protected]
 

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Elina Ruuskanen, p. 0295 150 418, [email protected]

#AllaAvOss-kampanjen

Kampanjvideo i YouTube

Tillbaka till toppen