Hoppa till innehåll
Media

Minister Henriksson till Nordiska ministerrådets justitieministermöte i Norge

justitieministeriet
Utgivningsdatum 20.6.2022 8.55
Pressmeddelande

Justitieminister Anna-Maja Henriksson reser i dag till Finnskogen i Norge för att delta i Nordiska ministerrådets justitieministermöte, som ordnas årligen. Justitieministrarna utbyter denna gång tankar om bland annat lagstiftningen om sexualbrott och om den organiserade brottsligheten i de nordiska länderna.

- Det känns fint att vi äntligen kan träffa varandra ansikte mot ansikte. Samarbetet med våra nordiska kolleger är mycket värdefullt och vi har också nu viktiga frågor på agendan som det är bra att diskutera vid samma bord. I det här världspolitiska läget har det nordiska samarbetet blivit ännu viktigare, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Minister Henriksson kommer vid mötet att berätta om reformen av lagstiftningen om sexualbrott och om betydelsen av en omfattande kriminalpolitik i förebyggandet av sexualbrott. Under mötet kommer man också att få höra om Sveriges planer på att ytterligare reformera sin lagstiftning om sexualbrott samt synpunkter på sexualupplysningens betydelse. Justitieministrarna ska också diskutera cyberbrottslighet och gängbrottslighet och hur dessa kan bekämpas.

Vid mötet är det dessutom meningen att fatta beslut om inrättandet av ett nordiskt nätverk av samordnare mot människohandel. Målet är att förbättra spridningen av informationen och den bästa praxisen mellan de nordiska länderna. Finland var ordförande i Nordiska ministerrådet i fjol och bekämpningen av människohandel var ett centralt tema under vårt ordförandeskap.

Ytterligare information:                                                                                                 Silja Borgarsdóttir Sandelin, minister Henrikssons specialmedarbetare, tfn 0295 150 116, [email protected]

Tillbaka till toppen