Hoppa till innehåll
Media

Nordiska samiska språkpriset Gollegiella tilldelades tre personer

justitieministeriet
Utgivningsdatum 21.11.2014 10.58
Pressmeddelande -

Det nordiska samiska språkpriset Gollegiella har tilldelats tre personer. Pristagarna för Gollegiellapriset 2014 är lärare och forskare i nordsamiska Mikael Svonni, författare Kerttu Vuolab och lärare i skoltsamiska Seija Sivertsen.

Bedömningskommittén belönar Mikael Svonni för sitt långvariga arbete för det nordsamiska språket i Sverige. Kerttu Vuolab förtjänar Gollegiellapriset för sitt arbete för att främja den nordsamiska skönlitteraturen och Seija Sivertsen för sitt livsverk för det skoltsamiska språket, den skoltsamiska kulturen och den skoltsamiska gemenskapen.

Gollegiellapriset delas ut vartannat år till enskilda personer eller organisationer i Norge, Sverige, Finland eller Ryssland som har gjort en insats för att främja det samiska språket. Priset på 15 000 euro delas nu ut för sjätte gången. Syftet med språkpriset är att medverka till att bevara och utveckla det samiska språket.

Pristagarna väljs av en kommitté med representanter från Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Ordförande för kommittén är i år professor Pekka Sammallahti.

Priset delades ut av justitieminister Anna-Maja Henriksson vid mötet mellan de nordiska ministrarna med ansvar för samefrågor och ordförandena för sametingen som hölls i Helsingfors i dag.

Ytterligare upplysningar:
konsultativ tjänsteman Camilla Busck-Nielsen, (JM), tfn 02951 50278
e-post: förnamn.efternamn(at)om.fi

kulturrådet Katri Santtila, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 02953 30285
e-post: förnamn.efternamn(at)minedu.fi

Tillbaka till toppen