Hoppa till innehåll
Media

Justitieminister Antti Häkkänen utmanar finländarna att delta i arbetet mot sexuella trakasserier och kampanjen #trakasserifritt

justitieministeriet
Utgivningsdatum 12.12.2017 12.34 | Publicerad på svenska 12.12.2017 kl. 15.45
Pressmeddelande

Det är entydigt att sexuella trakasserier ska utrotas i Finland, kräver justitieminister Antti Häkkänen i justitieministeriets blogg. Samtidigt utmanar han finländarna att delta i kampanjen #trakasserifritt.

– På gator, arbetsplatser, på fritiden, inom alla livsområden ska var och en få handla fritt utan rädsla för trakasserier. Denna rätt tillkommer alla oberoende ålder, kön eller annan bakgrund, skriver Häkkänen i sin blogg.

Häkkänen påpekar, att enbart lagstiftning dock inte är ett tillräckligt verktyg för att förhindra trakasserier. Att ingripa i trakasserier förutsätter åtgärder från oss alla. Det är fråga om en kulturell förändring där man också behöver offentlig påtryckning.

– Diskussionen som förs om sexuella trakasserier behöver nu exempel på god praxis och sätt att ingripa i dessa fall. Organisationer kan visa att de är föregångare som gemenskaper fria från trakasseri.

Häkkänen utmanar också justitieministeriets förvaltningsområde, övriga ministerier, politiska partier, organisationer och andra centrala aktörer att delta i arbetet mot sexuella trakasserier och kampanjen #trakasserifritt.

– Utmana också era egna samarbetspartner att delta. Berätta hur man ingriper i trakasserier i er organisation, beskriv goda handlingsmodeller och diskutera fenomenet öppet, uppmuntrar Häkkänen.

Om goda handlingsmodeller kan du berätta med hashtaggen #trakasserifritt i sociala medier. Vi samlar också goda exempel på justitieministeriets webbplats.

Läs hela minister Häkkänens blogg här.

Mer information:
Lauri Koskentausta, specialmedarbetare, tfn 02951 50131

Tillbaka till toppen