Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Justitieminister Antti Häkkänen: Verksamhetsförutsättningarna för Opinionsnämnden för massmedier ska stärkas

Justitieministeriet
17.12.2018 17.17 | Publicerad på svenska 18.12.2018 kl. 11.04
Pressmeddelande

Opinionsnämnden för massmedier (ONM) har en central roll när det gäller att trygga pålitlig journalism. Med sina ställningstaganden kan ONM dra gränserna för ansvarsfull journalism, sade justitieminister Antti Häkkänen i går vid Opinionsnämndens 50-årsjubileum i Ständerhuset.

Falska nyheter, det vill säga medvetet falsk och vilseledande informationsförmedling, är ett allt större problem med tanke på demokratin. Förtroende för medierna är en grundläggande förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Gränserna testas hela tiden och det behövs allt snabbare åtgärder för att fastställa ramarna för god journalism. 

– Det finns ett allt större behov för ansvarsfull och pålitlig journalism. Opinionsnämndens förutsättningar att behandla anmälan ska stärkas. Besluten som ONM ger är av betydelse även för allmänheten när det gäller att fastställa vad som avses med acceptabel och ansvarsfull journalism. Med bättre resurser än för närvarande kunde ONM ge besluten snabbare och därigenom styra en ansvarsfull journalism, konstaterar minister Häkkänen.

Ytterligare information: Lauri Koskentausta, specialmedarbetare, tfn  029 515 0131

Tillbaka till toppen