Hoppa till innehåll
Media

Oikeusavun sähköinen asiointi on uudistunut

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 3.5.2022 12.39
Uutinen
Kuva sähköisen asioinnin kansalaisen etusivusta.

Oikeusavun sähköiset palvelut uudistuivat toukokuun alussa. Uudistuksessa oikeusavun sähköinen asiointi siirtyi nykyaikaisemmalle oikeushallinnon asiointipalvelujen alustalle. Uudistuksella helpotettiin oikeusavun sähköisten palvelujen käyttöä.

Oikeusavun sähköiset palvelut uudistuivat maanantaina 2.5.2022, kun ne siirrettiin oikeushallinnon asiointipalveluiden modernille alustalle.

- Oikeusavun palvelut huomioivat nyt paremmin käyttäjien tarpeet. Järjestelmä on helppokäyttöisempi, tietoturvallisempi ja toiminnoiltaan laajempi kuin aiemmin, kertoo Oikeusrekisterikeskuksen IT-suunnittelija Miia Kotala.

Kansalainen voi tehdä oikeusavun sähköisessä asiointipalvelussa alustavan laskelman siitä onko hän oikeutettu oikeusapuun. Palvelussa voi myös tehdä oikeusapuhakemuksen.

- Hakemuksen täyttäminen on uudistuksen myötä helpompaa. Mukautuva hakemuspohja näyttää hakijalle vain ne kentät, jotka hakijan tarvitsee täyttää ja ohjaa käyttäjää täyttämään puuttuvia tietoja. Palvelu toimii myös aiempaa paremmin mobiililaitteilla, Kotala lisää.

Avustajat ja puolustajat voivat tehdä palvelussa asiakkaansa puolesta hakemuksen sekä esittää palkkio- ja kuluvaatimuksia valtion varoista. Tulkit ja kääntäjät voivat laatia palvelussa laskuerittelyn ja toimittaa sen tuomioistuimeen tai oikeusaputoimistoon.

Oikeushallinnon sähköiset palvelut on koottu yhdelle oikeushallinnon asiointipalvelut -sivustolle. Asiointipalvelun kautta voi käyttää yleisen edunvalvonnan, hallinto- ja erityistuomioistuinten, oikeusavun, Oikeusrekisterikeskuksen, ulosoton, yleisten tuomioistuinten sekä talous- ja velkaneuvonnan sähköisiä palveluita sekä selata oikeudenkäyntiavustajaluetteloa.

Lisätietoja:
Hallitusneuvos Kirta Heine, oikeusministeriö, p. 0295 150 214, [email protected] 

IT-suunnittelija Miia Kotala, Oikeusrekisterikeskus, p. 050 520 9275, [email protected]

Oikeusavun sähköinen asiointi

Tillbaka till toppen