Hoppa till innehåll
Media

Samiska språkpriset Gollegiella till Ellen Pautamo och Jonar Thomasson

justitieministerietundervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 18.11.2020 14.00
Pressmeddelande

Ellen Pautamo (Ergon Máreha Ánne Elle-Máret) från Tammerfors och Jonar Thomasson från Limingen i Norge belönas med det nordiska språkpriset Gollegiella 2020 för deras insatser för de samiska språken.

Ellen Pautamo är lektor i samiska språket och kulturen och hon får Gollegiella-priset för sina meriter som lärare i nordsamiska. Språkexperten Jonar Thomasson tilldelas priset för sitt arbete till förmån för det sydsamiska språket.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson offentliggjorde pristagarna i Helsingfors i dag i samband med ett möte mellan de ministrar som ansvarar för samefrågor i Norge, Sverige och Finland och ordförandena för sametingen.

- Ett varmt tack till båda pristagarna för era betydelsefulla insatser till förmån för de samiska språken. Jag hoppas att Pautamos och Thomassons arbete väcker vårt intresse för att lära oss mer om de samiska språken och den samiska kulturen och att värdesätta dem, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Ellen Pautamo är en av de främsta utvecklarna av den samiska distansundervisningen. Hon arbetar som lektor i samiska språket och kulturen vid den virtuella skolan vid Sameområdets utbildningscentral. Pautamo är en kunnig, idérik och inspirerande lärare som också utbildar lärare.

Jonar Thomasson är språkexpert och en uppskattad språkresurs som dokumenterar och för vidare det samiska språket och erfarenheter av samisk kultur och historia. Thomasson har bevarat och utvecklat det samiska språket genom att dokumentera sydsamiskan. I sin bok Mojhtsijstie har sammanställt berättelser, ord och talesätt på sydsamiska.

Prissumman är 15 000 euro. I år är det två personer som belönas, så priset delas mellan Pautamo och Thomasson.

Ytterligare information:
Johanna Hautakorpi, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 150 018, [email protected]
Malin Brännkärr, statssekreterare, tfn 040 534 7727, [email protected]
Specialmedarbetare Niklas Mannfolk, tfn 050 306 3990, [email protected]

Tauno Ljetoff, ordförande för bedömningskommittén, tfn 040 5893 249, [email protected]

Gollegiella-priset
Finland ordförandeland för det nordiska samarbetet i sameärenden 2020

Samisk språkpris Gollegiella til Ellen Pautamo og Jonar Thomasson

Nordiskt samiskt språkpris Gollegiella 2020 (YouTube)

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen