Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Yhdistyksen purkamista, päätöksentekoa ja ilmoitusten tekemistä aiotaan helpottaa - Toimimattomat yhdistykset pois rekisteristä

Oikeusministeriö
31.3.2016 13.37
Tiedote

Yhdistyslakiin aiotaan lisätä säännökset mahdollisuudesta poistaa toimimattomat yhdistykset yhdistysrekisteristä Patentti- ja rekisterihallituksen aloitteesta. Lisäksi tänään 31.3. eduskunnalle annetulla esityksellä muutettaisiin yhdistyksen purkamista, päätöksen pätemättömyyttä ja rekisteri-ilmoituksia koskevia säännöksiä.

Muutoksilla vähennettäisiin yhdistyksen lopettamiskustannuksia, selvennettäisiin selvitysmiesten ja rekisteristä poistetusta yhdistyksestä varoja saaneen vastuuta sekä parannettaisiin yhdistysrekisteritietojen ajantasaisuutta. Lisäksi helpotettaisiin sähköisen rekisteri-ilmoituksen tekemistä ja etäosallistumista yhdistyksen päätöksenteossa.
Lainmuutosten jälkeen yhdistys voi toimia nykyisin tavoin, mutta uusi laki toisi mahdollisuuksia ja -vaihtoehtoja päätöksentekoon ja toimintaan.


​Tavoitteena on, että uudet säännökset tulisivat voimaan kesän aikana ja että toimintansa lopettaneiden yhdistysten poistaminen yhdistysrekisteristä toteutettaisiin tämän vuoden loppuun mennessä. Rekisteristä poistamisesta tiedotettaisiin tehokkaasti. Toimimattomaksi oletettaisiin yhdistys, joka ei ole tehnyt rekisteri-ilmoitusta vuoden 1995 jälkeen. Jos poistettu yhdistys edelleen olisikin toiminnassa, yhdistys palautettaisiin rekisteriin yhdistyksen piirissä toimivan tekemän vapaamuotoisen ilmoituksen perusteella.

Esitys liittyy hallituksen strategiseen tavoitteeseen sääntelyn sujuvoittamisesta.

Lisätietoja:
tutkija Markus Tervonen, puh. 02951 50558, sähköposti: [email protected]

Jari Lindström norminpurku
Tillbaka till toppen