Hoppa till innehåll
Media

Gollegiella – Nordiska samiska språkpriset tilldelas främjare av lulesamiskan och kildinsamiskan

justitieministeriet
Utgivningsdatum 26.11.2018 15.29
Pressmeddelande
Monica Mæland, Karin Tuolja och Solvår Knutsen Turi.

Karin Tuolja från Jokkmokk i Sverige och Jekaterina Mechkina från Murmansk i Ryssland tilldelas det nordiska samiska språkpriset 2018.

Gollegiella – Nordiska samiska språkpriset överräcks till Karin Tuolja i samband med att Norges, Sveriges och Finlands ministrar för samefrågor och sametingsordförandena håller möte i Oslo den 26 november. Jekaterina Mechkina tilldelas priset i Murmansk den 29 november. Målet med språkpriset är att bidra till att stärka, främja och bevara samiskan i Norge, Sverige, Finland och Ryssland.

Karin Tuolja har arbetat för lulesamiskan i Sverige under hela sitt vuxna liv. Hon har varit verksam som lärare, översättare, läromedelsutvecklare och språkgranskare. Tuolja är en central person i den lulesamiska språkgemenskapen, och hon har haft en betydande roll i språksamarbetet mellan Norge och Sverige, i synnerhet när det gäller att utveckla ordförrådet och terminologin, liksom även i arbetet med att översätta Bibeln.

Jekaterina Mechkina tilldelas språkpriset för sitt långvariga arbete med att stärka kildinsamiskan i Ryssland. Hon har bidragit till att utveckla ordförrådet och utarbeta en kildinsamisk ordbok. Mechkina har skrivit och översatt böcker och tagit fram läromedel. Genom hennes verk har många fått lära sig mer om kildinsamernas liv och kultur i Murmanskområdet.

Språkpriset tilldelas enskilda eller sammanslutningar som förtjänstfullt har arbetat för att främja samiskan. Priset delas nu ut för åttonde gången. Nästa gång delas priset ut år 2020 när Finland är ordförande för de tre ländernas samarbete i samefrågor.

Prisnämnden bestod av Neeta Jääskö från Finland, David Kroik från Sverige, Nina Afanasieva från Ryssland och Solvår Knutsen Turi och Jane Juuso från Norge.

Ytterligare information:

Johanna Hautakorpi, konsultativ tjänsteman, justitieministeriet, tfn +358 295 150 018, [email protected]
Neeta Jääskö, medlem i prisnämnden, Sametinget i Finland, tfn +358 405969230, [email protected]

Tillbaka till toppen