Specialunderstöd för lokala brottsförebyggande projekt
Understödet är avsett för att främja lokala projekt och samarbete för brottsförebyggande samt för att engagera lokala resurser i brottsförebyggande verksamhet.
Specialunderstödet beviljas som projektunderstöd till tidsbegränsade utvecklingsprojekt. Understöd kan sökas av sammanslutningar, stiftelser och kommuner med rättsförmåga. Understöd kan inte beviljas till arbetsgrupper, privatpersoner, läroanstalter eller bolag.
Understöd kan belviljas till ett belopp av sammanlagt 70 000 euro.
På understödet tillämpas statsunderstödslagen (688/2001).
Understöden för 2023 har beviljats.
Ytterligare information
Markus Alanko, specialsakkunnig
justitieministeriet, Avdelningen för kriminalpolitik och straffrätt, Brottsförebyggande och påföljder brottsbekämpning Telefon:0295150400 [email protected]
Understödet är avsett för att främja lokala projekt och samarbete för brottsförebyggande samt för att engagera lokala resurser i brottsförebyggande verksamhet.
Understöd söks med ansökningsblankett. Till ansökan ska bifogas de bilagor som anges i ansökningsblanketten: projektplan, kostnadskalkyl för projektet, sammanslutningens senaste verksamhetsberättelse, sammanslutningens senaste bokslut och revisionsberättelse, utredning om sammanslutningens namnteckningsrätt (t.ex. förenings-, stiftelse- eller handelsregisterutdrag).
Ansökningstiden börjar den 14 februari 2023 och går ut den 31 mars 2023 kl. 16.15, då ansökningarna ska ha kommit in till justitieministeriet. Ansökningarna ska i första hand sändas till justitieministeriets registratorskontor per e-post (registratorskontoret.jm[at]gov.fi). Sökanden ansvarar själv för att ansökan kommer fram i tid.
Om sökanden behöver komplettera ansökan eller begära ändring i beslutet, ska sökanden kontakta justitieministeriets registratorskontor.
Redogörelserna för beviljade statsunderstöd görs på en separat blankett. Redogörelserna ska sändas till justitieministeriets registratorskontor med det diarienummer som anges i beslutets högra överkant.
Understöden beviljas på basis av prövning. Vid bedömningen och jämförelsen av ansökningarna beaktas helheten. Vid jämförelsen av ansökningarna beaktas hur väl de ansökningsspecifika villkoren (grundläggande och tekniska villkor för beviljande), de allmänna grunderna och de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. För att understöd ska beviljas krävs det att sökanden uppfyller alla ansökningsspecifika kriterier som anges nedan.
I) Ansökningsspecifika villkor
Vid bedömningen av ansökningarna betonas särskilt följande:
- Finansiering kan beviljas för att inleda ett nytt projekt eller för att införa en befintlig verksamhetsmodell på en ny ort.
- Projektplanen ska innehålla en tillräckligt tydlig och noggrann beskrivning av den planerade verksamheten så att man kan bedöma om projektet är genomförbart. I projektplanen ska ingå bl.a. en noggrann beskrivning av nuläget för det brottslighetsproblem som är föremål för verksamheten och en presentation av de åtgärder som vidtas för att ingripa i det.
- Det understöd som justitieministeriet beviljar kan i regel täcka högst 90 procent av de godtagbara totala kostnaderna för den verksamhet som understöds. Projektets självfinansieringsandel bör således uppgå till minst 10 procent (även personalresurser godkänns).
Statsunderstödet kan beviljas för sökandens egen verksamhet eller egna projekt eller för att användas av sökanden för att understödja verksamhet eller projekt som genomförs av någon annan än sökanden och som fyller ändamålet enligt statsunderstödsbeslutet. Om statsunderstöd beviljas för att användas för att understödja en verksamhet eller ett projekt som genomförs av någon annan än understödstagaren och som fyller ändamålet enligt statsunderstödsbeslutet, ska statsunderstödstagaren med den som genomför verksamheten eller projektet ingå ett avtal om statsunderstödets användning, om övervakningen av användningen och om villkoren.
Vid bedömningen och jämförelsen av ansökningar kan det vara till fördel om verksamheten eller projektet främjar ett eller flera av följande allmänna mål, som grundar sig på strategier eller förbindelser som ministeriet har godkänt:
- Främjande av jämställdhet och likabehandling, se lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män (609/1986) samt diskrimineringslagen (1325/2014), vars principer gäller all verksamhet och alla projekt som ministeriet finansierar
Justitieministeriet kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Ministeriet beaktar de allmänna förutsättningarna också när beslut om understödets belopp fattas.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen):
- det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart.
- beviljandet av statsunderstöd är motiverat med avseende på de mål som satts för användningen av statsunderstödet.
- beviljandet av statsunderstöd ska anses vara nödvändigt med beaktande av annat offentligt stöd som sökanden erhållit samt arten och omfattningen av det projekt eller den verksamhet som är föremål för statsunderstödet.
- beviljandet av statsunderstöd inte bedöms orsaka mer än ringa snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden i en stat som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.
Den som tidigare har fått understöd av ministeriet ska se till att de redogörelser för användningen av understödet som förutsätts i stödbeslutet har lämnats in inom utsatt tid. Ministeriet avslår ansökan om sökanden väsentligt har försummat sin skyldighet att lämna ministeriet uppgifter för övervakningen av användningen av tidigare beviljade understöd.
Ansökan avslås också om den inkommer efter utsatt tid.
Understödet får användas endast för det ändamål som det har beviljats för.
Justitieministeriets understöd kan täcka högst en i understödsbeslutet fastställd andel av de godtagbara kostnaderna för den verksamhet eller det projekt som finansieras. De godtagbara kostnaderna definieras i understödsbeslutet och dess bilagor.
Understödet får inte tillsammans med andra offentliga understöd överstiga det i Europeiska unionen eller finsk lagstiftning föreskrivna maximibeloppet av statsunderstöd eller annat offentligt stöd.
Understödstagarens ekonomi och förvaltning ska ordnas på behörigt sätt.
En redovisning av användningen av understödet ska lämnas senast det datum som anges i beslutet.
Bidragstagaren förutsätts göra en ekonomisk redovisning enligt kostnadsställe, om bidraget gäller specialunderstöd eller allmänt statsunderstöd för en del av verksamheten.
Justitieministeriet har rätt att i samband med utbetalningen av statsunderstöd och övervakningen av dess användning utföra nödvändiga granskningar av statsunderstödstagarens ekonomi och verksamhet (statsunderstödslagen 16 §).
Understödstagaren ska reda ut sin eventuella skyldighet att iaktta upphandlingslagstiftningen och beakta detta i sin verksamhet. Även en understödstagare som inte hör till staten, kommunerna eller församlingarna kan vara skyldig att konkurrensutsätta sina upphandlingar enligt förfarandena i upphandlingslagen.
Om understödets mottagare uppfyller kännetecknen för en offentligrättslig inrättning (t.ex. om över hälften av finansieringen är offentlig), ska mottagaren i all upphandling iaktta upphandlingslagen.
Om understödets mottagare får understöd för en specifik upphandling till över 50 % av upphandlingens värde, bör mottagaren i den här upphandlingen iaktta upphandlingslagen. (Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016)
Statsrådets kansli har fastställt att understödstagaren ska begära anbud från fler än en leverantör i sådana upphandlingar av varor och tjänster där upphandlingens värde underskrider det nationella tröskelvärdet, men där värdet utan mervärdesskatt överstiger 20 000 euro.
Redogörelsen för hur understödet har använts ska lämnas in senast det datum som anges i beslutet. I redogörelsen ska ingå både en ekonomisk rapport och en resultatrapport. Av understödstagaren förutsätts det ekonomisk rapportering på kostnadsplatsnivå ifall det handlar om ett specialunderstöd eller allmänt understöd för en del av verksamheten.
Redogörelserna för beviljade understöd görs på blanketten.
Redogörelserna ska sändas till justitieministeriets registratorskontor med det diarienummer som anges i beslutet.
Dessutom ska man under projektets gång bereda sig på att till justitieministeriet rapportera om de projekt som man fått finansiering för.
2023
Inom utsatt tid fick justitieministeriet två ansökningar, varav båda beviljades understöd.
- Västra Nylands välfärdsområde beviljades 54 200 euro för ett projekt som utvecklar och samordnar åtgärder mot allvarlig ungdomsbrottslighet samt utreder det brottsförebyggande arbetet i området och förenhetligar praxis. Projektets främsta målgrupp är unga människor i åldern 13–18 som uppvisar symptom genom att upprepade gånger begå allvarliga brott. Inom projektet genomförs också utbildning i brottsförebyggande arbete för yrkespersoner som arbetar med unga.
- Kriisivalmiusjärjestö ry beviljades 15 800 euro för ett projekt som fokuserar på fenomenet kring försvunna barn. Syftet med projektet är att förhindra och avbryta sådana våldsbrott, sexualbrott och frihetsberövande brott mot finländska barn och unga med invandrarbakgrund som hotar dem särskilt i deras föräldrars tidigare hemland.
2022
År 2022 välkomnades ansökningar särskilt för projekt som genomförs i glesbygden för att förebygga brottslighet, utveckla samarbetet inom brottsprevention och minska rädslan för brott.
Inom utsatt tid kom det in åtta ansökningar till justitieministeriet. En av sökandena drog tillbaka sin ansökan.
Justitieministeriet beviljade understöd för två projekt:
- Suojellaan lapsia rf 19 671euro. Projektets syfte är att förebygga sexualbrott mot barn som utnyttjar nätet.
- Vuolle Setlementti rf får 18 000 euro. Projektet har som mål att utreda fenomen som hänför sig till säkerheten och känslan av otrygghet hos äldre i glesbygden.
Vid höstens ansökningsomgång beviljades dessutom understöd för två projekt:
- Helsingfors stad 10 800 euro Projektet har som mål att utveckla kommunikationen i den Kurvi arbetsgruppen. Projektet pilotverkar med en ny modell för bostadsområdesinriktat miljöarbete.
- Skene – yhdessä rikoksettomaan elämään rf 6 800 euro. I projektet utvecklas två utbildningshelheter, den ena för föräldrarna och den andra för dem som arbetar med ungdomar som uppvisar symptom genom brott i Lojo, Vichtis och Högfors kommuner.
2021
Specialtemat år 2021 var förebyggande av nätbrott som riktar sig mot utsatta grupper.
Justitieministeriet beviljade sammanlagt 70 000 euro i understöd till fyra lokala brottsförebyggande projekt. Ministeriet fick inom utsatt tid fem ansökningar om understöd.
Understöd beviljades till följande aktörer och projekt:
- Silta-Valmennusyhdistys rf 16 000 euro. I projektet utvecklas en verksamhetsmodell där erfarenhetsexperter som utbildats i KEIJO-projektet kan delta för att förebygga brottslighet.
- Finlands Settlementförbund rf 18 500 euro. I projektet vill man bland annat ge de unga en röst i frågor som gäller dem, till exempel för att utveckla medlingstjänsterna, och öka de ungas medvetenhet om möjligheterna att påverka.
- Åbo stad 19 000 euro. Understödet används för två projekt som omfattas av Åbo stads säkerhetsplan. Det ena går ut på att ingripa i försäljningen av berusningsmedel bland unga och det andra på att förebygga bedrägeribrott mot äldre.
- Vuolle Setlementti ry 16 500 euro. Projektet fokuserar på att kartlägga fenomenet sugardejting samt på att öka de ungas och branschexperternas kunskaper om fenomenet och dess negativa effekter i Norra Österbotten.
2020
Specialteman för ansökan om understöd år 2020 var lokal säkerhetskommunikation samt förebyggande av brottslighet som riktar sig mot personer med funktionsnedsättning och minskning av butiksstölder.
Justitieministeriet beviljade sammanlagt 70 000 euro i understöd till fyra lokala projekt för brottsförebyggande. Ministeriet fick inom utsatt tid sammanlagt nio ansökningar om understöd.
Understöd beviljades följande aktörer/projekt:
- Setlementti Tampere ry 13 300 euro. I projektet utvecklas och pilottestas en modell för gruppverksamhet för att förebygga brottslighet som riktar sig mot unga kvinnor med utvecklingsstörning och för att minska deras risk för att bli offer för sexuellt utnyttjande.
- Finlands Settlementförbund rf 33 200 euro. Syftet med projektet är att öka samarbetet mellan myndigheter, organisationer och medborgare för att upptäcka och minska olägenheter av brott förknippade med coronavirusutbrottet samt för att öka känslan av trygghet.
- Ekonomi och ungdom TAT rf 10 000 euro. Målet med projektet är att genomföra den riksomfattande skolturnén Mun elämä, Mun vastuu (Mitt liv, Mitt ansvar), som riktas sig till fjärdeklassister. Teman är att förebygga snatteri, att ta hand om sina egna saker samt en hållbar vardag, pengar och företagsamhet.
- Valo-Valmennusyhdistys ry 13 500 euro. I projektet utvecklas samarbetet mellan unga, väktare och butiksinnehavare samt verksamhet som skapar samhörighet för att minska butiksstölder i köpcentret Hansa i Åbo.