Program för rehabilitering av vålds- och sexualbrottslingar
Understödet är avsett för sammanslutningar som arbetar med att förebygga brottslighet. Under denna ansökningsomgång finansieras projekt för förebyggande och avbrytande av sexualbrott, som tidigare finansierats inom ramen för projekt för förebyggande av brott. Specialunderstödet beviljas som projektunderstöd för tidsbegränsade utvecklingsprojekt. Understöd kan sökas av sammanslutningar med rättskapacitet (organisationer, föreningar) samt av stiftelser och kommuner eller samkommuner. Understöd kan inte beviljas arbetsgrupper, enskilda personer, läroanstalter eller bolag.
Ansökningstiden börjar den 1 december 2022 och går ut den 9 januari 2023 kl. 16.15.
För understöden kan användas sammanlagt cirka 400 000 euro om riksdagen beviljar anslag för ändamålet. Den beviljade finansieringen ska användas före utgången av april 2024. Avsikten är att besluten ska fattas i januari 2023. Sökandena underrättas skriftligen om beslutet till den e-post som de angett i ansökningsblanketten.
Understödet beviljas enligt statsunderstödslagen (688/2001).
Ytterligare information:
Heidi Lind, specialsakkunnig, tfn 0295 150 057
Minna Piispa, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 150 223
Mål 2 under punkt 3.3 i regeringsprogrammet för statsminister Marin fokuserar på säkerställandet av myndigheternas funktionsförmåga. Målet innefattar att förhindra brottslighet och återfall i brott på många olika sätt. I regeringsprogrammet har justitieministeriet anvisats finansiering för ett treårigt projekt för att effektivisera förebyggandet av brott. Målet för projektet är i enlighet med regeringsprogrammet att utveckla brottsförebyggande tjänster och tillgängligheten till dessa tjänster. Målet är särskilt att förebygga återfallsbrottslighet.
Finansieringen till sammanslutningar som arbetar för att förebygga våldsbrott och sexualbrott anvisas i form av statsunderstöd (moment 25.01.50).
Understöd söks med denna ansökningsblankett. Till ansökningsblanketten bifogas de bilagor som begärs i blanketten:
– projektplan, med följande uppgifter:
-
En kompletterande projektplan som anger målen för de konkreta fortsatta åtgärderna samt metoderna/verksamheten när det gäller att minska brottsligheten.
-
En beskrivning av resultaten hittills och antalet kunder inom ramen för tidigare finansiering.
-
En beskrivning av de arbetsmetoder och indikator som används och av uppföljningen.
-
En tillräckligt tydlig och noggrann beskrivning av verksamheten, så att man kan bedöma om projektet är genomförbart.
-
En specifikation av vilka aktörer och personer som engagerade i projektet sam deras kompetens- och ansvarsområden i genomförandet av projektet.
-
En kostnadskalkyl över projektet, av vilken sökandens självfinansieringsandel tydligt framgår (min 10 procent av de godtagbara kostnaderna för projektet; även en personalrerusr är möjlig).
-
En redogörelse för dokumenteringen av projektet. I ansökan ska ingå en kort beskrivning av hur rehabiliteringsåtgärderna ska dokumenteras på individnivå så noggrant som möjligt. I projektets budjet ska inkluderas också den arbetsinsats som denna dokumentationsverksamhet kräver.
-
En plan för att etablera verksamheten efter projektperiodens slut.
– sammanslutningens senaste verksamhetsberättelse
– sammanslutningens senaste bokslut och revisionsberättelse
– utredning över sammanslutningens namnteckningsrätt (t.ex. utdrag ur förenings-, stiftelse- eller handelsregistret).
Sökanden ska lämna in sin ansökan med bilagor till justitieministeriets registratorskontor ([email protected]) inom den utsatta tiden. Sökanden svarar för att ansökan kommer fram i tid.
Justitieministeriet sänder understödsbeslutet till den e-postadress som anges i ansökan.
Sökanden ska skicka eventuella kompletteringar till ansökan och begäran om ändring av beslutet per e-post till justitieministeriets registratorskontor.
Redogörelserna för beviljade statsunderstöd görs på en separat blankett. Redogörelserna ska sändas till justitieministeriets registratorskontor med det diarienummer som anges i beslutet.
Understöden behovsprövas. Bedömningen och jämförelsen av ansökningarna utgår från en helhetsbedömning. Vid jämförelsen av ansökningarna beaktas hur väl de ansökningsspecika villkoren för denna utlysning (grundläggande och tekniska villkor), de allmänna villkoren och villkoren enligt statsunderstödslagen uppfylls.
Den sökande ska uppafylla alla de ansökningsspecifika villkor som anges nedan.
Ansökningsspecifika villkor
- Finansiering kan beviljas som fortsatt statsunderstöd för projekt för förebyggande och avbrytande av sexualbrott, som tidigare finansierats inom ramen för projekt för förebyggande av brott.
- Ett program som beviljas finansiering ska grunda sig på en arbetsmetod som i inhemsk eller internationell forskning har konstaterats vara verkningsfull (det vill säga minska brottsligheten) eller på någon annan strukturerad metod.
- Av den som ska genomföra programmet önskas multiprofessionellt kunnande och ett mångsidigt rehabiliterande grepp där man utöver problemet med våld också beaktar till exempel missbruksproblem och psykiska problem.
- Programmet ska vara lämpligt för de som är oroade över sitt eget våldsamma beteende eller de som misstänks för brott, eller för att användas också i samband med fängelsestraff eller samhällspåföljder eller efter verkställigheten av straff.
- Aktören ska ha tillräckliga sakkunskaper om programmets innehåll.
- Projektet ska samarbeta i bred utsträckning till exempel med kommuner och samkommuner och med församlingar och organisationer i regionen.
Projektplanerna bedöms utifrån följande kriterier:
- projektets lämplighet med tanke på understödets syfte (relevans) och hur resultaten kan utnyttjas (t.ex. för att förebygga återfallsbrottslighet)
- projektets genomförbarhet (realistisk projektplan)
- projektets kvalitet (genomförarens kompetens och erfarenhet på ämnesområdet)
- projektets effekter och möjligheterna att utvärdera dem (om projektet lämpar sig för forskning)
- realistiska kostnader och fördelar
Det understöd som justitieministeriet beviljar kan i regel täcka högst 90 procent av de godtagbara totala kostnaderna för den verksamhet som understöds. Projektets självfinansieringsandel bör således uppgå till minst 10 procent (även personalresurser godkänns).
Statsunderstödet kan beviljas för sökandens egen verksamhet eller egna projekt eller för att användas av sökanden för att understödja verksamhet eller projekt som genomförs av någon annan än sökanden och som fyller ändamålet enligt statsunderstödsbeslutet. Om statsunderstöd beviljas för att användas för att understödja en verksamhet eller ett projekt som genomförs av någon annan än understödstagaren och som fyller ändamålet enligt statsunderstödsbeslutet, ska statsunderstödstagaren med den som genomför verksamheten eller projektet ingå ett avtal om statsunderstödets användning, om övervakningen av användningen och om villkoren.
Vid bedömningen och jämförelsen av ansökningar kan det vara till fördel om verksamheten eller projektet främjar ett eller flera av följande allmänna mål, som grundar sig på strategier eller förbindelser som ministeriet har godkänt:
-
Främjande av jämställdhet och likabehandling, se lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män (609/1986) samt diskrimineringslagen (1325/2014), vars principer gäller all verksamhet och alla projekt som ministeriet finansierar
Justitieministeriet kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Ministeriet beaktar de allmänna förutsättningarna också när beslut om understödets belopp fattas.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen):
- det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart
- beviljandet av statsunderstöd är motiverat med avseende på de mål som satts för användningen av statsunderstödet
- beviljandet av statsunderstöd ska anses vara nödvändigt med beaktande av annat offentligt stöd som sökanden erhållit samt arten och omfattningen av det projekt eller den verksamhet som är föremål för statsunderstödet
- eviljandet av statsunderstöd inte bedöms orsaka mer än ringa snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden i en stat som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.
Den som tidigare har fått understöd av ministeriet ska se till att de redogörelser för användningen av understödet som förutsätts i stödbeslutet har lämnats in inom utsatt tid. Ministeriet avslår ansökan om sökanden väsentligt har försummat sin skyldighet att lämna ministeriet uppgifter för övervakningen av användningen av tidigare beviljade understöd.
Ansökan avslås också om den inkommer efter utsatt tid.
Understödet får användas endast för det ändamål som det har beviljats för.
Justitieministeriets understöd kan täcka högst en i understödsbeslutet fastställd andel av de godtagbara kostnaderna för den verksamhet eller det projekt som finansieras. De godtagbara kostnaderna definieras i understödsbeslutet och dess bilagor.
Understödet får inte tillsammans med andra offentliga understöd överstiga det i Europeiska unionen eller finsk lagstiftning föreskrivna maximibeloppet av statsunderstöd eller annat offentligt stöd.
Understödstagarens ekonomi och förvaltning ska ordnas på behörigt sätt.
En redovisning av användningen av understödet ska lämnas senast det datum som anges i beslutet.
Bidragstagaren förutsätts göra en ekonomisk redovisning enligt kostnadsställe, om bidraget gäller specialunderstöd eller allmänt statsunderstöd för en del av verksamheten.
Justitieministeriet har rätt att i samband med utbetalningen av statsunderstöd och övervakningen av dess användning utföra nödvändiga granskningar av statsunderstödstagarens ekonomi och verksamhet (statsunderstödslagen 16 §).
Understödstagaren ska reda ut sin eventuella skyldighet att iaktta upphandlingslagstiftningen och beakta detta i sin verksamhet. Även en understödstagare som inte hör till staten, kommunerna eller församlingarna kan vara skyldig att konkurrensutsätta sina upphandlingar enligt förfarandena i upphandlingslagen.
Om understödets mottagare uppfyller kännetecknen för en offentligrättslig inrättning (t.ex. om över hälften av finansieringen är offentlig), ska mottagaren i all upphandling iaktta upphandlingslagen.
Om understödets mottagare får understöd för en specifik upphandling till över 50 % av upphandlingens värde, bör mottagaren i den här upphandlingen iaktta upphandlingslagen. (Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016)
Statsrådets kansli har fastställt att understödstagaren ska begära anbud från fler än en leverantör i sådana upphandlingar av varor och tjänster där upphandlingens värde underskrider det nationella tröskelvärdet, men där värdet utan mervärdesskatt överstiger 20 000 euro.
Redogörelsen för hur understödet har använts ska lämnas in senast det datum som anges i beslutet. I redogörelsen ska ingå både en ekonomisk rapport och en resultatrapport. Av understödstagaren förutsätts det ekonomisk rapportering på kostnadsplatsnivå ifall det handlar om ett specialunderstöd eller allmänt understöd för en del av verksamheten.
Redogörelserna för beviljade understöd görs på blanketten.
Redogörelserna ska sändas till justitieministeriets registratorskontor med det diarienummer som anges i beslutet.
Dessutom ska man under projektets gång bereda sig på att till projektets nationella styrgrupp rapportera om det program som man fått finansiering för.
Specialunderstöd – kompletterande ansökan för 2022
I denna utlysning betonades utbildningshelheter riktade till yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården för att minska återfallsbrottslighet och ingripa i brottslighet bland unga som uppvisar symptom genom brott.
Inom utsatt tid fick justitieministeriet två ansökningar om understöd. De ansökta understöden uppgick till sammanlagt 330 000 euro. Justitieministeriet beviljade understöd
- Aseman Lapset rf får 75 000 euro för ett utbildningsprogram för yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården för att ingripa i kriminalundervisningen bland unga
- Stiftelsen Kriminaalihuollon tukisäätiö ry får 132 000 euro för en utbildningshelhet som riktar sig till välfärdsområdena och yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården för att minska återfallsbrottslighet.
Kompletterande ansökningsomgång 2021–2022
Under denna ansökningsomgång betonades förebyggandet av våld som minoriteter utövar samt utvecklingen av webbaserade rehabilitering.
Inom tidsfristen inkom totalt sju ansökningar och den totala ansökta summan uppgick till 2 343 930 euro.
Beviljade understöd:
-
Silta-Valmennusyhdistys 399 994 euro för utveckling av en rehabiliteringsstig för sexualförbrytare med utländsk bakgrund
-
Auralan Setlementti 311 310 euro för ett pilotförsök med programmet Vihan ja katkeruuden kahleista, VI-KA KEIKKA™
-
Autismisäätiö 306 900 euro för ett pilotförsök med en individuell rehabiliteringsperiod för personer med drag av neurologiska funktionsvariationer som dömts för våldsbrott
-
Kriminaalihuollon tukisäätiö 235 000 euro för utveckling av ett digitalt rehabiliteringsprogram som syftar till att minska våldsamt beteende hos kvinnor med brottslig bakgrund
-
Setlementti Tampere 230 515 euro för utbildning som riktar sig till utövare av hedersvåld.
2020
Justitieministeriet fick inom utsatt tid 16 ansökningar om understöd. Sammanlagt ansöktes understöd till ett belopp av 8 508 003 miljoner euro.
I detta inledande skede beviljade ministeriet statsunderstöd för åtta projekt enligt följande:
- Förbundet för mödra- och skyddshem rf 960 000 euro för ett helhetsbetonat rehabiliteringsprogram
- Helsingforsmissionen rf 147 900 euro för att utvidga verksamhetsmodellen Exit Krp till att omfatta hela landet
- Kalliolan Setlementti ry 394 605 euro för ett nytt åtgärdsprogram för förebyggande av våldsbrott
- Stiftelsen för stöd till kriminalvården 163 738 euro för rehabilitering av unga som gjort sig skyldiga till våldsbrott och till förebyggande av våldsbejakande radikalisering och 27 036 euro för 2020 för ett nytt åtgärdsprogram för förebyggande av våldsbrott
- Setlementti Tampere ry 216 388 euro för verksamhetsmodellen Välitä! för förebyggande av sexuellt våld
- Sexpo-säätiö sr 295 000 euro för projektet SeriE
- Vuolle Setlementti ry 309 600 euro för våldsförebyggande arbete bland personer med utländsk bakgrund och minoriteter.