Hoppa till innehåll
Media

Europaminister Tuppurainen diskuterar med sin tyska kollega

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 5.1.2022 9.03 | Publicerad på svenska 5.1.2022 kl. 9.44
Pressmeddelande 2/2022

Europaminister Tytti Tuppurainen diskuterar med Tysklands nya Europaminister Anna Lührmann onsdagen den 5 januari. På grund av coronapandemiläget håller ministrarna ett videomöte.

Europaministrarna ska diskutera flera aktuella EU-ärenden, till exempel den strategiska kompassen, rättsstatsprincipen, klimat- och energifrågor, strategisk autonomi, den inre marknaden och finanspolitik. På agendan står också EU:s relationer till Ryssland och Kina och migrationssituationen vid Belarus gräns.

”Europeiska unionen måste vara en globalt trovärdig säkerhetspolitisk aktör. Andra kan inte köra över oss i frågor som berör oss. Utöver befintliga metoder behöver vi också utnyttja nya verktyg. Finlands mål är en ambitiös strategisk kompass och tillhörande övergripande och framåtblickande verktyg för att bekämpa hybridpåverkan”, säger minister Tuppurainen.

Ett tecken på ett gott och nära EU-samarbete mellan Finland och Tyskland är att minister Tuppurainen hade ett enskilt möte med Tysklands Europaminister bara för en kort tid sedan. Europaminister Lührmanns företrädare Michael Roth besökte Finland i mitten av november 2021.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, och Saara Pokki, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 620, statsrådets kansliv​​​​​​

 

 

 

​​​​​​​

 

Tillbaka till toppen