Proximity Policing Against Racism, Xenophobia and other forms of intolerance-PROXIMITY

OM075:00/2017 Projekt

Proximity-projektets mål är att utveckla arbetet mot rasism, främlingsfientlighet och andra former av intolerans, inklusive hatbrott, genom att stärka de lokala myndigheternas kapacitet.

Projektets basuppgifter Avslutat

Projektets nummer OM075:00/2017

Ärendenummer OM 10/021/2017, VN/647/2018

Projektets arrangör justitieministeriet

Mandattid 2.10.2017 – 31.3.2019

Datum för tillsättande 2.10.2017

Mål och resultat

Huvudmålet med Proximity-projektet är att förebygga rasism, främlingsfientlighet och andra former av intolerans genom att stärka de lokala myndigheternas kapacitet. Projektet mål är också att samarbeta på EU-nivå för att utbyta god praxis och erfarenheter, för att identifiera och ingripa i rasistista brott och andra hatbrott.

Justitieministeriet deltar i Proximity-projektets alla delområden och ansvarar för det tredje delområdet, som fokuserar på att utveckla lokala verksamhetsplaner och förfaranden.

Projektets funktioner: att tillsammans med Milanos universitet delta i genomförandet av en jämförande studie på EU-nivå kring god praxis i lokala myndigheters arbete mot rasism och intolerans; att delta i utvecklandet av en verktygslåda för arbetet mot rasism och intolerans; att utveckla en verksamhetsplan för arbetet på lokalt plan mot rasism och intolerans (bl.a. identifiering av brott, samordning, stöd till offer och samarbete); att ordna ett projektmöte i Helsingfors i april 2018; att delta i projektets kick off-seminarium i Milano och i det avslutande seminariet i Madrid; att delta i rapporteringen; att sprida projektets publikationer och resultat i Finland.

Sammandrag

Proximity-projektets mål är att utveckla arbetet mot rasism, främlingsfientlighet och andra former av intolerans, inklusive hatbrott, genom att stärka de lokala myndigheternas kapacitet.

Utgångspunkter

Mängden rasistiska och främlingsfientliga konflikter, demonstrationer och hatbrott har ökar i flera europeiska städer under de senaste åren. Den förändrade situationen har orsakat nya utmaningar för de lokala myndigheter som ansvarar för säkerhet och samhällsfred. Behovet att dela med sig erfarenheter och goda praxis med europeiska kolleger har ökat. Europeiska städer har bland annat samarbetat inom Europeiska koalitionen för städer mot rasism och diskriminering (The European Coalition of Cities against Racism, ECCAR) som får stöd av Unesco. Proximity-projektet grundar sin verksamhet på den uppfattning som utvecklats inom detta nätverk, att lokala aktörer ofta har en central roll i att förebygga, identifiera och ingripa i rasistiska och främlingsfientliga konflikter och hatbrott. När- och lokalpolisen har en särskilt viktig roll i att ingripa i dessa brott. Också andra lokala myndigheter, civilsamhällesorganisationer samt regionala och riksomfattande myndigheter och organisationer är viktiga aktörer. Samarbetet mellan olika aktörer är oftast den effektivaste metoden att förebygga, identifiera och ingripa i rasistiska konflikter och hatbrott.