Allmänna understöd för fredsarbete vid riksomfattande organisationer 2021
Understödet är avsett för riksomfattande civilsamhällesorganisationer vars uppgift är att bedriva fredsfrämjande verksamhet företrädesvis i Finland. Syftet med understödet är att genom fredsarbete stödja tillgodoseendet av de mänskliga rättigheterna i samhället och att stödja demokrati och ett socialt hållbart samhälle samt hållbar utveckling, särskilt mål 16 FN:s Agenda 2030 som gäller fred, rättvisa och god förvaltning.
Understödet omfattar civilsamhällesorganisationernas egentliga verksamhet, alltså verksamhet som pågår året om, är fortlöpande, bedrivs på professionell basis och är regelbundet. Understöd kan också sökas för något delområde inom den egentliga verksamheten.
Bidrag beviljas i form av ett allmänt statsunderstöd (verksamhetsbidrag) eller som ett riktat allmänt understöd som omfattar ett delområde inom verksamheten. Understöd beviljas inte uteslutande för ordnande av evenemang eller tillställningar eller för resebidrag.
Understöd beviljas enbart sammanslutningar och stiftelser med rättsförmåga. Understöd kan inte beviljas arbetsgrupper, privatpersoner, läroanstalter, kommuner eller företag.
Ansökningstiden börjar den 25 november 2020 och går ut den 13 januari 2021 kl. 16.15. Understöd söks med denna ansökningsblankett. Sökanden ansvarar för att ansökan kommer fram inom utsatt tid.
Sökanden ombeds bifoga till sin ansökan en redogörelse för användningen av statsunderstödet för 2019, om de har fått understöd för det året, eller en preliminär redogörelse för sin verksamhet under 2020.
Justitieministeriet kan använda max 500 000 för understöden, förutsatt att riksdagen beviljar anslag för ändamålet.
Avsikten är att fatta beslut om understöden före utgången av februari 2021. Ett meddelande om beslutet skickas till den e-postadress som anges i ansökningsblanketten.
På understödet tillämpas statsunderstödslagen (688/2001).
Ytterlig information
Maria Soininen, regeringssekreterare fö[email protected], tfn 02951 50072 (anträffbar t.o.m. den 22 december 2020 och fr.o.m. 7.1.2021)
Redovisningsblankett för understöd beviljade för 2020
Redovisningarna om beviljade statsunderstöd för 2020 görs på en separat blankett. Redovisningarna skickas till justitieministeriets registratorskontor med det diarienummer som anges i beslutet.
Syftet är att stödja verksamhet som främjar fred, samhällelig stabilitet och förebyggande av konflikter företrädesvis i Finland.
Den verksamhet som understöds ska genom fredsarbetet svara på regeringens mål för att främja demokrati, mänskliga rättigheter, jämlikhet och hållbar utveckling samt minska diskriminering.
Avsikten är att stödja de mänskliga rättigheterna, göra det möjligt för medborgarna att delta i samhällelig verksamhet och främja hållbar utveckling i synnerhet vad gäller mål 16 för FN:s Agenda 2030 samt att främja förutsättningarna för demokrati i samhället.
Understöd söks med ansökningsblankett. Till ansökningsblanketten bifogas de bilagor som begärs i blanketten. Sökanden ombeds lämna in ansökan med bilagor till justitieministeriets registratorskontor antingen ([email protected] eller Justitieministeriet, Riddargatan 2 B, 00170 Helsingfors) inom utsatt tid. Sökanden ansvarar för att ansökan kommer fram i tid.
OBS! Storleken på e-postmeddelanden till registratorskontoret kan vara högst 20 megabyte. Om bilagorna är större än så måste försändelsen delas upp i flera meddelanden.
Justitieministeriet skickar understödsbeslutet till den adress som anges i ansökan.
Om sökanden behöver komplettera ansökan eller begära ändring i beslutet, ska han eller hon kontakta justitieministeriets registratorskontor.
Redovisningarna om beviljade statsunderstöd görs på en separat blankett som kommer att hittas senare från justitieministeriets hemsida. Redovisningarna skickas till justitieministeriets registratorskontor med det diarienummer som anges i beslutet.
Understöden beviljas efter prövning. Bedömningen och den inbördes jämförelsen av ansökningarna bygger på en helhetsbedömning. När vi jämför ansökningarna beaktar vi hur väl villkoren i denna ansökningsomgång, de allmänna villkoren och villkoren i statsunderstödslagen uppfylls. För att understöd ska beviljas krävs det att sökanden uppfyller samtliga fyra nedan uppräknade ansökningsspecifika beviljningskriterier.
Ansökningsspecifika villkor
1) Verksamheten ska pågå året om, vara kontinuerlig, bedrivas på professionell basis och motsvara understödets allmänna mål.
Karaktären av året runt-verksamhet, dess kontinuitet och professionalitet bedöms utgående från de åtgärder som den sökande parten har lagt fram i verksamhetsplanen. Åtgärdernas målinriktning, ändamålsenlighet, mångsidighet och de tillbudsstående resurserna utvärderas.
Med målinriktning avses hur verksamheten har planerats och hur den går att specificera, hurdana målsättningar som har ställts upp för respektive åtgärd och hur uppnåendet av dem följs upp.
Med ändamålsenlighet avses hur väl verksamheten motsvarar understödets syfte med avseende på fred, samhällelig stabilitet och förebyggande av konflikter. I bedömningen beaktas hur väl den sökande partens verksamhet återspeglar sig i konkreta åtgärder för att de ovan nämnda målen ska nås.
Om det ingår åtgärder i planen som också andra än övriga fredsorganisationer utför eller deltar i ska det framgå i ansökan om den sökande är huvudansvarig för åtgärderna eller delansvarig och hur sökandes roll påverkar projektets kostnadsförslag.
Om verksamheten omfattar internationella projekt och avsikten är att finansiera projekten med verksamhetsunderstöd ska den sökande kunna påvisa deras betydelse med avseende på det fredsarbete som bedrivs i Finland.
Åtgärdernas kvalitet och samhälleliga betydelse påverkar bedömningen. Kvaliteten och den samhälleliga betydelsen mäts bl.a. utgående från vilka slags olika befolkningsgrupper och mängden av dem som åtgärderna omfattar och hur man strävar efter att säkerställa att grupperna nås. Vidare är syftet att synliggöra åtgärderna i olika medier och frågan är om det är möjligt att mäta synligheten. Hur verkställs mätningen? Om det förekommer överlappande eller mycket liknande åtgärder bland de sökande, bedömer vi varje sökandes roll i deras genomförande och det sätt på vilket man avser verkställa samarbetet vad gäller åtgärderna.
Vidare bedömer vi hur den sökande partens personresurser riktas in på verksamhetens olika delområden och på de planerade åtgärderna.
Bedömningen beaktar också verksamhetens långsiktiga verkningar och de sätt på vilka verkningarna följs upp och kan påvisas.
Den verksamhet som understöds kan inte uteslutande grunda sig på verksamhet som verkställs med hjälp av frivilliga insatser.
2) Projektet ska vara riksomfattande
Med riksomfattande avses hur omfattande verksamheten är inom vårt land och hur stora befolkningsgrupper verksamheten når ut till.
Vid bedömningen beaktas dessutom antalet personer eller medlemmar i sammanslutningen samt eventuellt samarbete och nätverkande med andra fredsorganisationer.
3) Åtgärderna ska främja fredsarbetet genom att tillgodose ett behov och vara kopplade till aktuella fenomen
Vid bedömningen beaktar vi också hur nödvändiga de planerade och specificerade åtgärderna är för att målen ska uppfyllas.
Dessutom bedöms hur aktuella åtgärderna är i förhållande till främjandet av de mänskliga rättigheterna och demokratin samt till uppfyllandet av målen för hållbar utveckling (fred, rättvisa och god förvaltning, ett socialt hållbart samhälle).
4) Ekonomiska verksamhetsförutsättningar
I bedömningen beaktas sammanslutningens ekonomiska helhetssituation (bokslut och balansräkning).
Budgeten för det kommande verksamhetsåret (utgifter och inkomster) och det bidrag som söks i relation till verksamhetsplanen.
I bedömningen beaktas dessutom hur mångsidiga de budgeterade inkomsterna är (medelsanskaffning, övriga understöd, övrig finansiering).
Justitieministeriets understöd får i regel täcka högst 90 procent av de godtagbara kostnaderna för verksamheten som finansieras.
Statsunderstödet kan beviljas för sökandens egen verksamhet eller egna projekt eller för att användas av sökanden för att understödja verksamhet eller projekt som genomförs av någon annan än sökanden och som fyller ändamålet enligt statsunderstödsbeslutet. Om statsunderstöd beviljas för att användas för att understödja en verksamhet eller ett projekt som genomförs av någon annan än understödstagaren och som fyller ändamålet enligt statsunderstödsbeslutet, ska statsunderstödstagaren med den som genomför verksamheten eller projektet ingå ett avtal om statsunderstödets användning, övervakningen av dess användning och om villkoren för dessa.
Vid bedömningen och jämförelsen av ansökningar kan det vara till fördel om verksamheten eller projektet främjar ett eller flera av följande allmänna mål, som grundar sig på strategier eller förbindelser som ministeriet har godkänt:
Främjande av jämställdhet och likabehandling, se lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män (609/1986) samt diskrimineringslagen (1325/2014), vars principer gäller all verksamhet och alla projekt som ministeriet finansierar
Främjande av hållbar utveckling, se Agenda 2030 i Finland och En målbild för Finland 2050 – Samhälleligt åtagande för hållbar utveckling.
Justitieministeriet kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Ministeriet beaktar de allmänna förutsättningarna också när beslut fattas om understödets belopp.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen):
Det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart.
Beviljandet av understöd är motiverat med avseende på de mål som har ställts upp för användningen av statsunderstödet.
Beviljandet av statsunderstöd är nödvändigt med beaktande av annat offentligt stöd som sökanden erhållit samt arten och omfattningen av det projekt eller den verksamhet som är föremål för statsunderstödet.
Beviljandet av statsunderstöd bedöms inte orsaka mer än ringa snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden.
Den som tidigare har fått understöd av ministeriet ska se till att de redovisningar för användningen av understödet som förutsätts i understödsbesluten har lämnats in inom utsatt tid. Ministeriet avslår ansökan om den sökande väsentligt har försummat sin skyldighet att lämna in uppgifter till ministeriet för tillsyn av användningen av tidigare beviljade understöd.
Ansökan avslås också om den kommer in efter den utsatta tiden.
Understödet får användas endast för det ändamål som det har beviljats för.
Justitieministeriets understöd kan täcka högst en i understödsbeslutet fastställd andel av de godtagbara kostnaderna för den verksamhet eller det projekt som finansieras. De godtagbara kostnaderna definieras i understödsbeslutet och dess bilagor.
Understödet får inte tillsammans med andra offentliga understöd överstiga det i Europeiska unionen eller finsk lagstiftning föreskrivna maximibeloppet av statsunderstöd eller annat offentligt stöd.
Understödstagarens ekonomi och förvaltning ska ordnas på behörigt sätt.
En redovisning av användningen av understödet ska lämnas senast det datum som anges i beslutet.
Bidragstagaren förutsätts göra en ekonomisk redovisning enligt kostnadsställe, om bidraget gäller specialunderstöd eller allmänt statsunderstöd för en del av verksamheten.
Justitieministeriet har rätt att i samband med utbetalningen av statsunderstöd och övervakningen av dess användning utföra nödvändiga granskningar av statsunderstödstagarens ekonomi och verksamhet (statsunderstödslagen 16 §).
Understödstagaren ska reda ut sin eventuella skyldighet att iaktta upphandlingslagstiftningen och beakta detta i sin verksamhet. Även en understödstagare som inte hör till staten, kommunerna eller församlingarna kan vara skyldig att konkurrensutsätta sina upphandlingar enligt förfarandena i upphandlingslagen.
Om understödets mottagare uppfyller kännetecknen för en offentligrättslig inrättning (t.ex. om över hälften av finansieringen är offentlig), ska mottagaren i all upphandling iaktta upphandlingslagen.
Om understödets mottagare får understöd för en specifik upphandling till över 50 % av upphandlingens värde, bör mottagaren i den här upphandlingen iaktta upphandlingslagen. (Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016)
Statsrådets kansli har fastställt att understödstagaren ska begära anbud från fler än en leverantör i sådana upphandlingar av varor och tjänster där upphandlingens värde underskrider det nationella tröskelvärdet, men där värdet utan mervärdesskatt överstiger 20 000 euro.
En redovisning av användningen av understöden ska lämnas senast det datum som anges i beslutet. I redovisningen ingår både ekonomisk rapportering och resultatrapportering. Bidragstagaren förutsätts göra en ekonomisk redovisning enligt kostnadsställe, om bidraget gäller specialunderstöd eller allmänt statsunderstöd för en del av verksamheten.
Redovisningarna för beviljade understöd görs på den blankett som kommer att publiceras senare på justitieministeriets hemsida. Redovisningarna skickas till justitieministeriets registratorskontor med det diarienummer som anges i beslutet.
Verksamheten vid riksomfattande organisationer för fredsarbete har beviljats allmänna statsunderstöd för 2020.
Justitieministeriet har anvisats ett anslag på 500 000 euro för att delas ut för riksomfattande fredsarbete (under moment 25.01.50 Understöd).
Inom tidsfristen inkom totalt 16 ansökningar och den totala ansökta summan uppgick till 1 163 585 euro.
De beviljade understöd är avsett för att genom fredsarbete stödja tillgodoseendet av de mänskliga rättigheterna i samhället samt demokrati och ett socialt hållbart samhälle, hållbar utveckling och i synnerhet det mål för FN:s Agenda 2030 som gäller fred, rättvisa och god förvaltning.
Beviljade understöd:
- SaferGlobe ry 10 000 euro
- Suomen Rauhanliitto ry-Finlands Fredsförbund 120 500 euro
- Suomen Rauhanpuolustajat ry 140 000 euro
- Suomen Rauhanturvaajaliitto ry 34 000 euro
- Rauhankasvatusinstituutti ry 76 000 euro
- Suomen Sadankomitea ry 72 000 euro
- Suomen Setlementtiliitto ry 20 000 euro
- Naiset Rauhan puolesta/Amandamaji ry 7 500 euro
- Ålands fredsinstitut 20 000 euro.
Statsunderstöd betalas i en enda post, betalningar inles på vecka 11.