Projektet Välplanerat
OM022:00/2023 Projekt
Ministerierna genomför regeringsprogrammet, bereder lagar och andra författningar samt genomför reformer i olika projekt, arbetsgrupper och organ.
Alla ministeriers projekt hittas på statsrådets webbplats
Syftep med projektet Välplanerat är att bekämpa strukturell diskriminering och rasism genom att stärka praxisen och kompetensen i fråga om likabehandlingsplanering.
Projektet har fått finansiering av Europeiska unionens program för medborgare, jämlikhet, rättigheter och värden (CERV).
Projektets basuppgifter Pågår
Projektets nummer OM022:00/2023
Ärendenummer VN/5375/2023
Projektets arrangör justitieministeriet
Mandattid 1.1.2023 – 31.12.2024
Datum för tillsättande 10.3.2023
Kontaktperson
Akunna Onwen, Hankepäällikkö
tel. +358 295 150 017
[email protected]
Mål och resultat
Projektet är indelat i fem projektblock.
Projektblock 1: Förvaltningen och samordningen av projektet
Ansvariga parter: justitieministeriet, projektpartner deltar
Till projektblocket hör allmän samordning och förvaltning av projektet, inklusive ekonomisk uppföljning och regelbunden rapportering i Europeiska kommissionens projektportal.
Projektblock 2: Utbildningsprogram för kompetens för likabehandlingsplanering
Ansvarig part: justitieministeriet
Syftet med projektblocket är att stärka kompetensen och praxisen för likabehandlingsplanering, förbättra likabehandlingsplanernas kvalitet och verkningsfullhet som ett verktyg för att främja likabehandling och bekämpa diskriminering samt att ta fram riktat material och stöd för centrala aktörer som är skyldiga att utarbeta en likabehandlingsplan. Inom projektblocket anordnas ett utbildningsprogram för likabehandlingsplanering, med syfte att stärka planeringskompetensen särskilt inom den privata sektorn.
Projektblock 3: Utveckling av likabehandlingsplaneringen för lokala och regionala myndigheter
Ansvariga parter: Institutet för hälsa och välfärd, Finlands Kommunförbund
Syftet med projektblocket är att öka förståelsen för syftet med likabehandlingsplaneringen, förbättra likabehandlingsplanernas kvalitet och verkningsfullhet som ett verktyg för att bekämpa diskriminering, att ta fram riktat material och stöd för centrala planeringsskyldiga aktörer samt att stärka deltagande i den lokala likabehandlingsplaneringen bland frivilligorganisationer och grupper som är utsatta för diskriminering. Projektblocket fokuserar på att förbättra kommunernas och myndigheternas kompetens och praxis för likabehandlingsplaneringen.
Projektblock 4: Stärkande av ömsesidigt lärande och nätverksbyggande när det gäller likabehandlingsplanering
Ansvarig part: justitieministeriet
Syftet med projektblocket är att stärka kompetensen i fråga om likabehandlingsplanering, förbättra likabehandlingsplanernas kvalitet och verkningsfullhet som ett verktyg för att bekämpa diskriminering samt att ta fram riktat material och stöd för centrala aktörer som är skyldiga att utarbeta en likabehandlingsplan. Syftet med projektblocket är att främja nätverksbyggande mellan yrkespersoner inom likabehandlings- och jämställdhetsarbetet.
Projektblock 5: Kommunikation
Ansvarig part: justitieministeriet
Syftet med projektblocket är att öka förståelsen för syftet med likabehandlingsplaneringen och dess möjligheter genom kommunikation samt att ta fram riktat material och stöd för centrala planeringsskyldiga aktörer. I projektblocket informeras det om projektets resultat, utvecklas den strategiska kommunikationen om likabehandlingsärenden och kartläggs de planeringsskyldiga aktörernas stödbehov genom en enkät till berörda parter.
Sammandrag
Syftep med projektet Välplanerat är att bekämpa strukturell diskriminering och rasism genom att stärka praxisen och kompetensen i fråga om likabehandlingsplanering.
Projektet har fått finansiering av Europeiska unionens program för medborgare, jämlikhet, rättigheter och värden (CERV).
Utgångspunkter
Den gällande diskrimineringslagen har varit i kraft sedan 2015. Genom diskrimineringslagen säkerställs ett omfattande rättsligt skydd för dem som utsatts för diskriminering inom olika livsområden och förpliktas myndigheterna, läroanstalterna och arbetsgivarna att främja likabehandling i all sin verksamhet. Ändringarna i anslutning till delreformen av diskrimineringslagen träder i kraft den 1 juni 2023.
Det viktigaste verktyget för att bekämpa diskriminering och främja likabehandling är den skyldighet att utarbeta likabehandlingsplaner som ingår i lagen. Skyldigheten gäller myndigheter, privata arbetsgivare och aktörer som regelbundet har minst 30 anställda samt skolor och läroanstalter. I och med reformen av diskrimineringslagen utvidgas likabehandlingsplaneringen till att gälla även anordnare av småbarnspedagogik och serviceproducenter inom småbarnspedagogiken per verksamhetsställe.
Enligt de enkäter som gjorts om likabehandlingsplanerna är syftet med likabehandlingsplaneringen oklart i många organisationer eller organisationerna saknar sakkunskap för att utarbeta en verkningsfull likabehandlingsplan.
Åtgärderna i projektet Välplanerat baserar sig på utmaningar och styrkor som identifierats vid verkställandet av lagstiftningen samt på erfarenheter i samband med det. Under projektet ges utbildning i likabehandlingsplanering inom olika sektorer samt ges stöd och verktyg till planeringsskyldiga aktörer. Projektet främjar också nätverksbyggande mellan yrkespersoner inom likabehandlings- och jämställdhetsarbetet och utvecklar praxis mellan organisationer och myndigheter vid samarbete kring likabehandling.
Hankkeen asettaminen
-
Hyvin suunniteltu -hankkeen asettamispäätös PDF
9.3.2023 Justitieministeriet
Övriga dokument och promemorior
Ogrupperade
Person
Roll, Mandattid
Onwen, Akunna
Hankepäällikkö
justitieministeriet
Roll: Ansvarig person
19.8. – 31.12.2024
Onwen, Akunna
Hankepäällikkö
justitieministeriet
Roll: Kontaktperson för projektet
19.8. – 31.12.2024
Pennanen, Riikka
Hankepäällikkö
justitieministeriet
Roll: Ansvarig person
15.2.2023 – 18.8.2024
Pennanen, Riikka
Hankepäällikkö
justitieministeriet
Roll: Kontaktperson för projektet
1.1.2023 – 18.8.2024