Hoppa till innehåll
Media

Chefen för FN:s befolkningsfond Natalia Kanem besöker Finland

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 29.11.2021 10.40 | Publicerad på svenska 29.11.2021 kl. 10.50
Pressmeddelande

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari träffar den 3 december chefen för FN:s befolkningsfond UNFPA Dr. Natalia Kanem.

Chefen för FN:s befolkningsfond Dr. Natalia Kanem besöker Finland den 2–3 december och träffar utvecklings- och utrikeshandelsminister Skinnari. Skinnari och Kanem kommer att diskutera möjligheterna att nå UNFPA:s mål för att förebygga oönskade graviditeter, stoppa mödradödligheten och få slut på könsrelaterat våld och skadliga traditioner, såsom kvinnlig könsstympning och barn- och tvångsäktenskap, före 2030.

"Covid-19-pandemin har tyvärr bara ökat våldet mot kvinnor och flickor runt om i världen. Med hjälp av ny teknologi  kan vi förbättra kvinnors och flickors ställning och på detta område har Finland mycket att erbjuda UNFPA:s jämställdhetsarbete", säger utvecklings- och utrikeshandelsminister Skinnari.

Att stärka kvinnors och flickors ställning och rättigheter, i synnerhet sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, är en av de viktigaste prioriteringarna i Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete. Av de FN-organ som Finland finansierar får UNFPA mest allmänt stöd. Finlands allmänna stöd uppgår i år till 33 miljoner euro och därtill finansierar Finland vissa landprogram, bland annat i Myanmar, Somalia och Irak och lämnar stöd till UNFPA:s humanitära verksamhet.  

Generaldirektör Kanem träffar också republikens president Sauli Niinistö och besöker riksdagen och möter riksdagsledamöter och medlemmar i nätverket FN-vänner.

Mer information: 

Eija Limnell, ambassadråd, tfn +358 50 576 8985
Mikko Autti, utvecklings- och utrikeshandelsministerns specialmedarbetare, tfn +358 295 350 034
Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].

Tillbaka till toppen