Hoppa till innehåll
Media

Demokratipriset delades ut till aktörer som främjar barns och ungas möjligheter att delta

justitieministeriet
Utgivningsdatum 13.11.2012 11.00
Pressmeddelande -

Justitieministeriets Demokratipris 2012 delades ut till tre aktörer som har främjat barns och ungas möjligheter att delta och påverka: Muuramen Nuorten Yrittäjyystalo Innola ry och Muurame Sk8park; Nuoret Kehittäjät, som är en utvecklingsgrupp bestående av unga inom barnskyddet i Helsingfors, samt Pääkaupunkiseudun Nuorten Ääni -redaktionen.

Syftet med Demokratipriset är att synliggöra den finska demokratin och medborgarsamhället samt aktörer och innovationer inom dem. Priset delas nu ut för andra gången. I år syftar priset till att lyfta fram goda praxis som kan tillämpas för att öka ungas möjligheter att delta och påverka.

- När det gäller att främja barns och ungas jämlikhet och möjligheter att delta, är det viktigt att förebygga utslagning, erbjuda social förstärkning och påverkningsmöjligheter, öka kunskaper och färdigheter genom demokratifostran samt att erbjuda möjligheter att delta i organisations- och frivilligverksamhet, sade justitieminister Anna-Maja Henriksson vid prisutdelningen.

- Jag vill varmt gratulera pristagarna som genom sin verksamhet uppmuntrar barn och unga till initiativrikedom och positiv växelverkan med andra.

Pristagarna är:

Muuramen Nuorten Yrittäjyystalo Innola ry (Företagarhuset Innola för unga i Muurame) och Muurame Sk8park ("skatepark")
(väljarna: ordförande Senni Raunio och fotbollsspelaren Teemu Pukki)
I företagarhuset utvecklas verksamhets- och inlärningsmiljöer för unga. Syftet är att uppmuntra unga till företagsamhet samt till aktiv och självständig verksamhet. Muurame Sk8park är ett av projekten som genomförts i huset.
Grunden för valet: Det finns absolut ett behov av flera projekt av detta slag - projekt där unga själva har varit med från första början och som baserar sig på ungas egen idé. Det är helt klart att framgången med skateparksprojektet och verksamheten i sin helhet har inspirerat unga att vara aktiva även i fortsättningen.

Nuoret Kehittäjät (Unga Utvecklare): utvecklingsgrupp som består av unga inom barnskyddet i Helsingfors, Heikki Waris -institutet/Socca och barnskyddet i Helsingfors västra distrikt
(väljare: sångerskan Diandra Flores och barnstyrelsemedlem Jimi Kuusipalo)
Gruppens verksamhetsidé är att möjliggöra samarbete mellan unga och experter i syfte att utveckla socialarbetet och tjänsterna inom barnskyddet.
Grunden för valet: Gruppen är lovande och välmenande, och genom dess åtgärder görs barns och ungas röst på ett konkret sätt hörd inom barnskyddet.

Pääkaupunkiseudun Nuorten Ääni -redaktionen (Huvudstadsregionens ungas röst), Helsingfors stads ungdomscentral (valdes genom publikomröstning på webben)
Ett demokrati- och mediafostrande projekt, som ger unga en möjlighet att självständigt delta i mediaverksamhet genom tidnings- och tv-arbete. Målet med verksamheten är att använda media för att göra ungas röst hörd i samhället. Samarbetsparter är bl.a. Helsingin Sanomat, YLE:s aktualitetsprogram och Suomen Kuvalehti.

Inom utsatt tid nominerades totalt 130 kandidater. Juryn valde två pristagare, och den tredje valdes genom en publikomröstning på Internet. Juryn bestod av sångerskan Diandra Flores, Stiftelsen Plan Finlands barnstyrelsemedlem Jimi Kuusipalo, fotbollsspelaren Teemu Pukki och ordförande för Finlands Ungdomsfullmäktiges Förbund rf (NUVA) Senni Raunio.

Demokratipriset delades ut av republikens president Sauli Niinistö. Var och en pristagare får en tredjedel av prissumman på 10 000 euro. Prissumman kan användas till att fortsätta eller utveckla verksamheten eller till att tacka aktörerna.

Justitieministeriets samarbetsparter i projektet var i år undervisnings- och kulturministeriet, Penningautomatföreningen, Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra, Finlands ungdomssamarbete - Allians rf, Utbildningsstyrelsen och YLE:s morgon-tv.

Pristagarnas berättelser spelas in och visas på YLE:s morgon-tv den 14-16 november kl. 7.45. Berättelserna fungerar som underlag för studiodiskussioner om åtgärderna för att främja barns och ungas möjligheter att delta och påverka inom olika temaområden.

Ytterligare upplysningar:
planerare Maria Wakeham-Hartonen, tfn 02951 50416
specialplanerare Niklas Wilhelmsson, tfn 02951 50348
e-post: fö[email protected]

Information om Demokratipriset 2012

Facebook-sidan för Demokratipriset

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen