Delegationen för medborgarsamhällspolitik informerar
Det civila samhället är en värdefull partner för kommuner och välfärdsområden
Delegationen för medborgarsamhällspolitik KANE framhåller vikten av demokrati och delaktighet i kommuner och välfärdsområden. KANE har ställt upp fyra mål för det kommande välfärdsområdes- och kommunalvalet, med vilka kommunerna och välfärdsområdena kan fördjupa sitt samarbete med det civila samhället.
Målet för delegationen för medborgarsamhällspolitik är att kommunerna och välfärdsområdena även i fortsättningen ska stödja organisations- och frivilligverksamheten och därigenom stärka tillväxten, kulturen och hållbarheten i kommunerna och välfärdsområdena. I praktiken innebär detta att kommunerna och välfärdsområdena gör utvecklingen av det civila samhällets verksamhetsförutsättningar och uppföljningen av utvecklingen till en del av sina strategier.
– Ett livskraftigt civilsamhälle är en attraherande kraft och förebyggande verksamhet skapar också besparingar och kristålighet, påminner delegationens ordförande Taina Susiluoto. – Kommunernas och välfärdsområdenas direkta och indirekta stöd till organisationer gynnar också frivilligverksamheten, vilket forskningen har visat producerar gemensamma fördelar för såväl städer som glest befolkade områden.
Organisationssamarbete ökar delaktighet
Organisations- och frivilligverksamhet är ett sätt att påverka ärenden som är viktiga för dig. En öppen förvaltning och närdemokrati är nyckeln till att främja delaktighet, vilket KANE betonar i sina mål för valet. Människor fostras i demokrati och därför måste kommunerna och välfärdsområdena satsa på demokratifostran som fortgår hela livet. I organisationer lär man sig också många användbara medborgarfärdigheter med stöd av gemenskapen.
Delaktigheten binder människor till samhället och ökar den sociala rättvisan. KANE uppmanar till att ta hand om inkluderingsstrukturer och uppmuntrar till sektorsövergripande samarbeten.
– Det civila samhället är en värdefull partner för kommuner och välfärdsområden på många sätt: frivilligverksamheten ökar delaktighet och stöder beredskap, organisationerna är en del av en effektiv social ekonomi, det lönar sig att inkludera organisationer nära människors vardag i EU-finansierade samhällsprojekt, räknar delegationens vice ordförande Virpi Dufva upp.
KANE uppmanar partierna till mångfald i kandidatuppställningen i välfärdsområdes- och kommunalvalet och påminner om att kandidaterna har ett särskilt ansvar för dialoger och demokratiska möten. En konstruktiv atmosfär främjar inte bara förtroende, utan även röstningsaktiviteten i nästa vårs dubbelval.
Delegationen för medborgarsamhällspolitik (KANE) som verkar i anslutning till justitieministeriet har i uppgift att bland annat främja växelverkan mellan förvaltningen och det civila samhället och att utveckla det civila samhällets verksamhetsförutsättningar. KANE består av representanter för det civila samhället, forskningen, näringslivet samt ministerier och andra myndigheter.
Mer information:
Delegationens ordförande, Finlands Olympiska Kommittés verkställande direktör Taina Susiluoto, tfn 050 331 9832, [email protected]
Delegationens vice ordförande, verksamhetsdirektör för Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry Virpi Dufva, tfn 050 365 4664, [email protected]
Delegationens mål för välfärdsområdes- och kommunalvalet 2025
KANE på justitieministeriets webbplats