Hoppa till innehåll
Media

Förhandsröstningen i Europaparlamentsvalet börjar på onsdag

justitieministeriet
Utgivningsdatum 12.5.2014 10.56
Pressmeddelande -

Förhandsröstningen i Europaparlamentsvalet inleds på onsdagen den 14 maj. Förhandsröstningen pågår en vecka, och tisdagen den 20 maj är således sista dagen för förhandsröstning i Finland.

Förhandsröstningstiden utomlands är 14–17 maj. En del av förhandsröstningsställena är dock öppna under en kortare tidsperiod.

På förhand är det möjligt att rösta på vilket allmänt förhandsröstningsställe som helst i Finland eller utomlands. Väljarna ska ha med sig ett identitetsbevis med foto vid röstningen.

Antalet förhandsröstningsställen i Finland är sammanlagt 850. Förhandsröstning ordnas bland annat på kommunal- och stadshus, bibliotek, köpcentrum och postkontor. Information om var förhandsröstningsställena ligger och när de är öppna finns på webbplatsen www.vaalit.fi/sv och på den mobilanpassade webbplatsen som den bifogade QR-koden leder till. Mobilwebbplatsen fungerar också på vanliga datorer och finns på adressen ep2014mobiili.vaalit.fi. Information ges också på det avgiftsfria servicenumret 0800 9 4771.

Den egentliga valdagen är söndagen den 25 maj. Då kan man rösta enbart på det röstningsställe som anges i meddelandekortet som väljaren fått med posten. På valdagen är vallokalerna öppna kl. 9–20.

Röstberättigade i Europaparlamentsvalet i Finland är finska medborgare som har fyllt 18 samt EU-medborgare som har fyllt 18, som är bosatta i Finland och som har anmält sig till rösträttsregistret i Finland.

På justitieministeriets YouTube-kanal finns videoklipp på lättläst språk om hur det går till att rösta. På vaalit.fi/sv finns också information om Europaparlamentsvalet på flera olika språk.

På valwebbplatsen kan man följa valdeltagandet under förhandsröstningsperioden. Uppgifterna om antalet väljare som röstat på förhand i hela landet, enligt valkrets och enligt kommun uppdateras på webbplatsen varje förhandsröstningsdag ca kl. 13, 18 och 21. På lördag och söndag uppdateras uppgifterna enbart kl. 19.

Ytterligare upplysningar:
valdirektör Arto Jääskeläinen, tfn 02951 50128
konsultativ tjänsteman Jussi Aaltonen, tfn 02951 50560
överinspektör Heini Huotarinen, tfn 0295150127
e-post: förnamn.efternamn(at)om.fi

Tillbaka till toppen