Hoppa till innehåll
Media

Henriksson diskuterade med språkgrupperna om möjligheterna att stärka språkens ställning

justitieministeriet
Utgivningsdatum 22.10.2019 12.50
Pressmeddelande

Justitieminister Anna-Maja Henriksson deltog i dag i samrådet för språkärenden. Vid samrådet som ordnades av delegationen för språkärenden diskuterade företrädare för olika språkgrupper regeringsprogrammets åtgärder som påverkar förverkligandet av de språkliga rättigheterna. Minister Henriksson svarade på språkgruppernas frågor.

- Regeringsprogrammet innehåller sällsynt många ärenden som har samband med de språkliga rättigheterna. Det är en mycket bra utgångspunkt då vi strävar efter att trygga tillgången till tjänster på det egna språket. De språkfrågor som hör till justitieministeriets ansvarsområde kan sammanfattas i tre helheter: utarbetande av en ny nationalspråksstrategi, åtgärder för att förbättra språkklimatet och utarbetande av ett språkpolitiskt program, säger minister Anna-Maja Henriksson.

- I regeringens språkpolitik betonar vi speciellt frågor som gäller barn och unga. För att språken ska överföras även till nya generationer måste vi säkerställa språkens livskraft, säger minister Henriksson.

I samrådet deltog delegationen för etniska relationer, Dövas Förbund, Finlandssvenska teckenspråkiga, finska språknämnden vid Institutet för de inhemska språken, Folktinget, Kolttien kyläkokous, Sametinget och Suojärven pitäjäseura.

Ytterligare information: Lisa Palm, specialmedarbetare, tfn 0295 150 069, [email protected]

Rättelse 23.10.2019: Språknämnden för romani vid Institutet för de inhemska språken har tagits bort från deltagarna i samrådet.

Tillbaka till toppen