Hoppa till innehåll
Media

Justitieminister Henriksson deltar i det informella ministermötet för EU:s rättsliga och inrikes frågor i Stockholm

justitieministeriet
Utgivningsdatum 26.1.2023 15.23
Pressmeddelande

Justitieminister Anna-Maja Henriksson reser till Stockholm för att delta i ett inofficiellt justitieministermöte under Sveriges EU-ordförandeskap. Ministrarna sammanträder på fredagen för att bland annat diskutera lagföring av krigsförbrytelser som begåtts i Ukraina.

Under mötet diskuterar EU-ländernas justitieministrar vilka erfarenheter medlemsländerna har av tidigare åtal för internationella brott och hur de kunde utnyttjas för att de som gjort sig skyldiga till allvarliga internationella brott under kriget i Ukraina ska ställas till svars för sina gärningar.

Ministrarna ska också diskutera åtgärder mot organiserad brottslighet ur den rättsliga myndighetens synvinkel. På dagordningen står bland annat EU:s byrå för straffrättsligt samarbete Eurojusts roll i kampen mot organiserad brottslighet.

I samband med mötet träffar Henriksson också Österrikes justitieminister Alma Zadić och Spaniens justitieminister Pilar Llop. Spanien tar över ordförandeskapet i Europeiska unionens råd i juli. Under mötena diskuteras särskilt förslaget till direktiv för att bekämpa våld mot kvinnor och förslaget till insolvensdirektiv. 

Ytterligare information:
Anita Westerholm, specialmedarbetare, tfn 0295 150 051, [email protected]
Eeva Aittoniemi, enhetschef, EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 0295 150 170, [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen