Hoppa till innehåll
Media

Förhandsröstningen i kommunalvalet börjar på onsdag

justitieministeriet
Utgivningsdatum 27.3.2017 11.19
Pressmeddelande

Förhandsröstningen i kommunalvalet börjar på onsdagen den 29 mars. Förhandsröstningen pågår en vecka, och den sista dagen då det är möjligt att rösta på förhand i Finland är tisdagen den 4 april.

Utomlands är förhandsröstningstiden 29.3?1.4., men en del av förhandsröstningsställena är dock öppna under en kortare tidsperiod.

Det går att rösta antingen på valdagen eller på förhand. Väljaren ska ha med sig ett identitetsbevis med foto vid röstningen, exempelvis pass, id-kort eller körkort.

Väljarna får rösta på förhand på vilket som helst av de allmänna förhandsröstningsställena i Finland eller utomlands. I Finland ordnas förhandsröstning bland annat på kommun- och stadshus, bibliotek och köpcentrum. Allmänna förhandsröstningsställen utomlands är de finska beskickningar och deras verksamhetsställen som har bestämts genom statsrådets förordning.

Väljarna får rösta enbart på en kandidat som ställts upp i den egna kommunen. Alla kommuners kandidatuppgifter finns tillgängliga på förhandsröstningsställena, men i röstningsbåset finns alltid endast kandidatlistorna för den kommun inom vilken förhandsröstningsstället ligger.

Information om var förhandsröstningsställena ligger och när de är öppna finns på webbplatsen www.vaalit.fi. Information om förhandsröstningsställena ges också på det avgiftsfria servicenumret 0800 9 4771.

Valdagen är söndagen den 9 april. Då kan man rösta enbart på det röstningsställe som anges i anmälan om rösträtt som väljarna fått med posten. På valdagen är vallokalerna öppna mellan klockan 9 och 20.

På justitieministeriets YouTube-kanal finns videor på lättläst språk och teckenspråk om hur det går till att rösta. På webbplatsen www.vaalit.fi finns dessutom information om kommunalvalet på flera olika språk.

På www.vaalit.fi kan man också följa valdeltagandet under förhandsröstningsperioden. Under förhandsröstningen uppdateras webbplatsens information om antalet förhandsröstande i kommunerna och i hela landet med en timmes mellanrum.

Ytterligare upplysningar: valdirektör Arto Jääskeläinen, tfn 02951 50128, e-post: [email protected], konsultativ tjänsteman Jussi Aaltonen, tfn 02951 50560, e-post: [email protected], Heini Huotarinen, överinspektör, tfn 02951 50127, e-post: [email protected]

Jari Lindström
Tillbaka till toppen