Hoppa till innehåll
Media

Minister Häkkänen deltar i FN:s konferens mot korruption i Wien

justitieministeriet
Utgivningsdatum 3.11.2017 14.36
Pressmeddelande

Justitieminister Antti Häkkänen deltar i en partskonferens för FN:s konvention mot korruption den 6 november i Wien.

Konferensen ordnas vartannat år och den här gången behandlas möjligheterna att främja genomförandet av konventionen, utveckla avtalsparternas färdigheter och öka samarbetet mellan staterna.  

Konventionen (UNCAC) som antogs 2003 är det första globala avtalet om bekämpning av korruption. Syftet med konventionen är att främja åtgärder för att bekämpa och förebygga korruption samt underlätta internationellt samarbete.  Sammanlagt 183 länder har anslutit sig till konventionen.

I samband med konferensen träffar minister Häkkänen direktören för det administrativa centret för FN:s kamp mot droger och brottslighet UNODC Yury Fedotov och generalsekreteraren för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE Thomas Greminger. Båda dessa organisationer har sina huvudkontor i Wien.

Under resan ska Häkkänen också träffa Ukrainas justitieminister Pavlo Petrenko och Belgiens justitieminister Koen Geens.

På tisdagen den 7 november besöker minister Häkkänen EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) för att diskutera byråns aktuella rapport om frågor som gäller de grundläggande rättigheterna i anslutning till underrättelselagstiftningen.

Mer information:

Lauri Koskentausta, specialmedarbetare, tfn +358 2951 50131, och

Catharina Groop, konsultativ tjänsteman, tfn +358 2951 50207

Tillbaka till toppen