Hoppa till innehåll
Media

Proposition: Olaga hot i samband med arbetsuppgifter ska höra under allmänt åtal

justitieministeriet
Utgivningsdatum 19.11.2020 13.53
Pressmeddelande

Regeringen föreslår att strafflagens bestämmelse om åtalsrätt för olaga hot ändras. Olaga hot ska höra under allmänt åtal om gärningen riktas mot en person på grund av hans eller hennes arbetsuppgift eller offentliga förtroendeuppdrag.

Enligt propositionen får åklagaren väcka åtal för olaga hot om gärningen har riktats mot en person som arbetar till exempel inom kundbetjäning, förvaltning, social- och hälsovård, handel, undervisning eller justitie- och polisförvaltning. Bestämmelsen gäller också hot som riktas mot bland annat forskare, journalister eller konstnärer. Det saknar betydelse om olaga hot begås på offrets arbetsplats eller till exempel per e-post eller i sociala medier.

När det gäller offentliga förtroendeuppdrag ska tillämpningsområdet omfatta till exempel kommunfullmäktige och kommunstyrelser, medlemmar i kommunala nämnder, direktioner och delegationer, riksdagsledamöter samt andra personer med offentliga förtroendeuppdrag.

Olaga hot betyder att en person hotar en annan person med en brottslig gärning så att den som hotas har orsak att vara rädd för att hans eller hennes personliga säkerhet eller egendom utsätts för allvarlig fara. I nuläget får åklagaren i princip väcka åtal för olaga hot endast om målsäganden yrkar på straff. Åklagaren får också väcka åtal om ett synnerligen viktigt allmänt intresse kräver det.

Också när det är fråga om ett brott som hör under allmänt åtal, förutsätts det att gärningen ska polisanmälas för att den ska bli föremål för undersökning. Brottet kan redan för närvarande anmälas till polisen av vem som helst, till exempel av arbetsgivaren.

Reformen effektiviserar ingripandet i riktade trakasserier och andra former av olaga hot

En utvidgning av åtalsrätten för olaga hot förbättrar offrets ställning och myndigheternas möjligheter att ingripa i olaga hot. Lagändringen betonar att det inte är godtagbart att hota en person i en arbetsuppgift eller ett offentligt förtroendeuppdrag med våld eller något annat brott. Ändringen kan också bidra till att minska antalet olaga hot i den offentliga debatten och i synnerhet i sociala medier.

Propositionen är ett led i genomförandet av det mål i regeringsprogrammet för statsminister Marins regering som gäller att effektivare än i dag ingripa i systematiska och riktade trakasserier eller hot som äventyrar yttrandefriheten eller hotar myndighetsverksamheten, forskningen och informationsförmedlingen.

Ytterligare information: Lena Andersson, lagstiftningsråd, tfn 0295 150 244, [email protected]

Statsrådets beslut (på finska)

Tillbaka till toppen