Rekommendationer för att trygga det finska språkets livskraft
Det finska språkets ställning är god. Av rapporten från utredaren som kartlagt finskans tillstånd framgår dock också att det behövs aktiva åtgärder för att trygga språkets livskraft och utveckling inom alla samhällssektorer.
I den nu publicerade omfattande utredningen granskas finskans tillstånd bland annat i fråga om attitydklimatet, utbildningen, tjänsterna och språket inom den offentliga förvaltningen, författningsspråket samt det språk som används på arbetsplatser, i vardagen och på fritiden. I utredningen har man också bedömt myndighetsstrukturer som stöder det finska språket. Det finska språkets ställning granskas ur två synvinklar: kan man i Finland leva ett fullvärdigt liv på finska i fråga om tillgången till tjänster och utbildning samt hur invandrarnas tillgång till det finska språket realiseras.
I utredningen bedöms det att finskans ställning är god. Den ökade användningen av engelska, särskilt vid högskolor, ger dock anledning till oro, eftersom den skapar ett tryck på att utvidga användningen av engelska även i samhället i övrigt.
Utifrån lägesbedömningen ger utredningen flera rekommendationer för olika aktörer för att trygga det finska språkets livskraft. Rekommendationerna är bland annat:
- Inrättande av ett elektroniskt uppföljningssystem för tjänster på finska
- Säkerställande av kvaliteten på språket i på de digitala tjänsterna, bland annat genom att använda lätt språk
- Se till att de som utexamineras från utbildningar kan arbeta som sakkunniga på finska
- Garantera alla invandrare möjlighet att lära sig finska som andra språk och skapa en modell för stöd för finskan på flerspråkiga arbetsplatser
- Främja flerspråkig utbildning och flerspråkig praxis i stället för att enbart använda engelska
- Utarbetande av en flerspråkig språkpolitisk strategi för Finland.
Justitieministeriet tillsatte under förra regeringsperioden i enlighet med nationalspråksstrategin (2021) för tiden 1.11.2022–30.4.2024 en utredare med uppgift att kartlägga finskans tillstånd och fastställa behövliga språkpolitiska mål. Utredare var Tiina Onikki-Rantajääskö, professor i finska vid Helsingfors universitet och ordförande för finska språknämnden.
Rapporten som nu utarbetats bygger på samråd och intervjuer med 250 sakkunniga. Också webbenkätsvar och annat material har använts.
Ytterligare information:
Corinna Tammenmaa, enhetschef, tfn 0295 150 181, [email protected]
Tiina Onikki-Rantajääskö, professor, tfn 050 319 9331, [email protected]