Hoppa till innehåll
Media

Utredning: Åldersdiskriminering bör identifieras bättre i samhället

justitieministeriet
Utgivningsdatum 17.12.2024 10.47
Pressmeddelande

I en utredning som utarbetats av äldreombudsmannen och publicerats av justitieministeriet lyfter man fram olika former av åldersdiskriminering och så kallad ålderism samt metoder för att minska dessa. Finlands grundlag och diskrimineringslagen förbjuder diskriminering på grund av ålder. Enligt enkätundersökningar är det dock vanligt att äldre utsätts för åldersdiskriminering.

Enligt utredningen kan åldersdiskriminering och ålderism i Finland bland annat begränsa äldres tillgång till tjänster och försämra deras möjligheter att delta. Åldersdiskriminering upprätthåller också attityder som är ett hinder för jämlikhet och förståelse mellan generationerna. Äldre som hör till olika minoritetsgrupper utsätts ofta också för diskriminering på flera grunder.

Med ålderism avses fördomar, stereotypa föreställningar och diskriminerande handlingar baserade på ålder. Det är ett mer omfattande begrepp än åldersdiskriminering, som avser gärningar där en person försätts i en sämre ställning än andra på grund av sin ålder.

Som metoder för att minska åldersdiskriminering föreslår utredningen till exempel att åldersgränserna i enkätundersökningar slopas, att ålderseffekterna i beslutsfattandet bedöms samt att äldres möjligheter att påverka förbättras. 

”En bra början för att minska åldersdiskrimineringen är att samla in synpunkter från de allra äldsta när beslut fattas om gemensamma ärenden och att höra dem i frågor som gäller dem själva”, säger äldreombudsmannen Päivi Topo.

Äldreombudsmannen rekommenderar i utredningen också att de befintliga indikatorerna för insamling av uppgifter om grundläggande och mänskliga rättigheter samt diskriminering utvecklas. 

Esiselvitys ageismista ja ikäsyrjinnästä - Ikääntyneisiin kohdistuvan ikäsyrjinnän tunnistaminen päätöksenteossa

Mer information:
Päivi Topo, äldreombudsman, [email protected], tfn 0295 666 838
Intervjuförfrågningar via äldreombudsmannens kommunikation: [email protected] 
tfn 0295 666 813

Tillbaka till toppen