Utredning om hur fallen av våld mot kvinnor framskrider i straffprocessen
Statistikcentralen utredde på beställning av justitieministeriet hur fallen av våld mot kvinnor framskridit från polisen till domstolen under åren 2009–2022. Någon motsvarande omfattande statistisk utredning har inte gjorts tidigare i Finland.
De största förändringarna under perioden 2009–2022 skedde år 2011, då lagstiftningen ändrades så att lindrig misshandel i nära relationer hör under allmänt åtal. Fall anmäldes till åklagaren i jämn takt, men antalet brottsanmälningar som målsäganden drog tillbaka och fall där man lät bli att kräva straff minskade. Motiveringen i besluten hade däremot oftare samband med att brottet är ringa eller med preskriptionstiden för brottet.
I cirka 40 procent av de våldsfall som avgjordes vid tingsrätterna 2019–2022 var offret en kvinna, men vid våld i parrelationer var offret en kvinna i 80 procent av fallen. Behandlingen av de granskade brottsanmälningarna har dragit ut på tiden hos polisen.
I cirka 40 procent av de fall av våld i parrelationer som kvinnliga offer anmälde 2019 hade man fått en lagakraftvunnen dom i underrätten före utgången av 2022. Tingsrättens avgörande kom ungefär ett år efter att brottsanmälan lämnats in.
Största delen av fallen som gällde våld i hemmet ledde till bötesstraff, men vid våld i parrelationer var andelen bötesdomar mindre. I allmänhet utsätts kvinnor oftare för våld av män. I fråga om manliga offer är gärningsmannen oftast också en man.
Utredningen bygger på material från Statistikcentralens statistik över brott och tvångsmedel samt åtalade, dömda och straff. I granskningen ingick misshandelsbrott och försök till brott mot liv. Man undersökte särskilt våld i parrelationer, våld i hemmet samt alla fall som anmälts till polisen eller förts till domstolen. Utredningen fokuserade på gärningar mot kvinnor, men för jämförelsens skull följde man också hur våld mot män framskred i straffprocessen.
Mer information:
Kimmo Haapakangas, överaktuarie, Statistikcentralen, tfn 0295 513 252, [email protected]
Elina Ruuskanen, specialsakkunnig, justitieministeriet, tfn 0295 150 418, [email protected]
Utredning om hur fallen av våld mot kvinnor framskrider i straffprocessen (på finska)