Hoppa till innehåll
Media

Valpoolen stärker samarbetet mellan myndigheterna

justitieministeriet
Utgivningsdatum 19.2.2021 13.58
Pressmeddelande

Justitieministeriet har startat Valpoolen, ett projekt där man genom att öka samarbetet mellan myndigheterna stärker ingripandet i och beredskapen mot valpåverkan. Valpåverkan är verksamhet som syftar till att undergräva förtroendet för samhället och det demokratiska systemet.

Projektdeltagarna tar fram ett nätverktyg till stöd för valmyndigheternas arbete, utbildar myndigheter och partier i att främja fria och rättvisa val och deltar i EU-samarbetet på området för valberedskap. Valpoolen kartlägger också vilka aktörer som arbetar med att ordna val och upprätthålla valberedskap. Dessutom samarbetar Valpoolen med plattformar för sociala medier. Projektet är ett stöd för samarbetsgruppen för valberedskap, som bland annat följer den internationella debatten och utvecklingen i anslutning till valpåverkan och valsäkerhet.

Projektet Valpool – Valpoolen – Election Pool har fått finansiering från Europeiska unionens REC-program (Rights, Equality and Citizenship). Valpoolen hänför sig till det nationella demokratiprogrammet 2025 och baserar sig på justitieministeriets utbildningsprojekt för valpåverkan 2018–2019.

Valpoolen
Samarbetsgruppen för valberedskap

Det nationella demokratiprogrammet 2025

Mer information:
Johanna Kaunisvaara, projektchef, tfn 0295 150 060,
[email protected]

Heini Huotarinen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 150 127,
[email protected]

Tillbaka till toppen