Jämlika mot hat (Peer Action against Hate)

OM021:00/2023 Projekt

Projektet syftar till att effektivisera ingripandet i rasism, diskriminering och hatbrott genom kollegialt lärande med stöd från såväl myndigheter som civilsamhällesaktörer.

Projektets basuppgifter Pågår

Projektets nummer OM021:00/2023

Ärendenummer VN/3950/2023

Projektets arrangör justitieministeriet

Mandattid 1.1.2023 – 31.12.2024

Datum för tillsättande 3.3.2023

Kontaktperson
Nada Al Omair, Hankepäällikkö
[email protected]

Mål och resultat

Projektet är indelat i fyra insatsområden. Justitieministeriet deltar i dem alla.

Projektverksamheten

Projektblock 1: Samordning och administration av projektet
Ansvariga parter: Justitieministeriet och Centre for Peace Studies (Zagreb, Kroatien)
Till projektblocket hör allmän samordning och förvaltning av projektet, inklusive ekonomisk uppföljning och regelbunden rapportering i kommissionens projektportal.

Verksamhet
• Mellanrapport
• Intern utvärdering av projektet
• Möten inom samordningsnätverket

Projektblock 2: Program för kollegialt lärande för myndigheter
Ansvarig part: Justitieministeriet
Målet med projektblocket är att utbyta erfarenheter om verkningsfulla kommunikationsmetoder och effektivisera det kollegiala lärandet och stödet, utveckla myndigheternas kompetens att systematiskt ingripa i hatmotiverade gärningar och skadliga fördomar samt öka myndigheternas medvetenhet om de material och verktyg som står till buds.

Verksamhet
• Mentorprogram och personalrotation (JM och SHM)
• Internationella virtuella workshoppar för kollegialt lärande
• Studiebesök i ett annat EU-land
• Nationella rundabordssamtal

Projektblock 3: Effektivisering av kommunikationsfärdigheter och kommunikationsmetoder
Ansvariga parter: Seta ry och justitieministeriet
Målet med projektblocket är att utbyta erfarenheter om verkningsfulla kommunikationsmetoder och stärka det kollegiala lärandet och stödet, stärka det civila samhällets roll och möjligheter att ingripa i hatmotiverade gärningar och skadliga fördomar samt stödja myndigheterna genom att öka informationen om de material och verktyg som står till buds.

Verksamhet
• Inrättande av ett kollegialt nätverk av kommunikationsexperter samt möten inom nätverket
• Samlande av slutsatserna från den strategiska kommunikationen och inrättande av ett virtuellt kompetenscenter
• Kartläggning av utvecklingsbehoven
• Skapande av verktyg för verkningsfull kommunikation
• En internationell virtuell rundabordsdiskussion om verkningsfulla verktyg för kommunikation och kommunikationsstrategier för att ingripa i olika former av hatbrott, trakasserier och negativa fördomar mot olika grupper.

Projektblock 4: Avhjälpande av brister i stödtjänster för offer
Ansvariga parter: Centre for Peace Studies (Zagreb, Kroatien) och justitieministeriet
Målet med projektblocket är att öka kunskapen om stödmekanismer och anmälningskanaler, stärka experternas kompetens när det gäller att ingripa i hatmotiverade gärningar och skadliga fördomar, identifiera behoven hos offer för hatbrott och stödja myndigheterna genom att öka informationen om de material och verktyg som står till buds.

Verksamhet
• Kartläggning av offrens behov
• Nationella rundabordssamtal
• Utveckling av ett virtuellt verktyg för att stödja offren
• Utbildningar

Sammandrag

Projektet syftar till att effektivisera ingripandet i rasism, diskriminering och hatbrott genom kollegialt lärande med stöd från såväl myndigheter som civilsamhällesaktörer.

Utgångspunkter

Hatretorik och hatbrott är ett samhälleligt problem trots att många åtgärder har vidtagits för att identifiera, ingripa i och förebygga dem bland annat i projekt som samordnats av justitieministeriet. Under de senaste åren har man inom projekten Against Hate, Fakta mot hat och Kompetenta bland annat utvecklat datainsamlingen, det lokala samarbetet och kompetensen hos yrkespersoner inom olika branscher. Många internationella aktörer som övervakar människorättssituationen har fäst uppmärksamhet vid att hatretoriken ökat och uppmanat Finland att effektivisera sina åtgärder.

Projektet Jämlika mot hat grundar sig på ovannämnda tidigare projekt och fortsätter det strategiska arbete mot hatretorik och hatbrott som utförts inom dem. I projektet Kompetenta utvecklades ett koncept för ett kompetenscenter för arbetet mot hatbrott. Pilotförsöket med ett kompetenscenter fortsätter inom projektet Jämlika mot hat bland annat i form av ett virtuellt kompetenscenter. Inom statsrådet är det justitieministeriets uppgift att samordna främjandet av likabehandlingen, och funktionerna inom projektet Jämlika mot hat kopplas också till denna grundläggande uppgift, bland annat genom ett mentorprogram mellan myndigheter.

De utmaningar som rasism, hatretorik och hatbrott utgör har identifierats och erkänts också på högsta nivå inom Europeiska unionen, till exempel i EU:s handlingsplan mot rasism 2020–2025. Projektet Jämlika mot hat stöder det nationella genomförandet av EU:s handlingsplan mot rasism genom att det skapas möjligheter till kollegialt lärande mellan olika nationella och internationella aktörer.

Mer om ämnet