Hoppa till innehåll
Media

Ålands hundraåriga självstyrelse firas på Åland och i Helsingfors den 9 juni 2022

justitieministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 6.6.2022 12.54
Pressmeddelande 371/2022
Kuvassa on Valtioneuvoston linna, jonka edustalla on neljä lipputankoa. Joka toisessa on Suomen ja joka toisessa on Ahvenanmaan lippu.

Ålands självstyrelse fyller hundra år den 9 juni 2022. Då är det exakt hundra år sedan som Ålands landsting (numera lagting) sammanträdde första gången. Ålands självstyrelsedag firas årligen den 9 juni. Hundraårsjubileet till ära kommer dagen i år att firas i större omfattning än vanligt även i Helsingfors.

Republikens president Sauli Niinistö, riksdagens talman Matti Vanhanen och ministern med ansvar för Ålandsärenden Anna-Maja Henriksson deltar i festligheterna i Mariehamn torsdagen den 9 juni. Även svenska kungaparet hedrar festligheterna med sin närvaro. Till skillnad från vad som meddelades tidigare kommer statsminister Sanna Marin inte att delta i festligheterna eftersom hon har insjuknat i covid-19.

I Mariehamn överräcks även finska statens hundraårsgåva till landskapet. Staten hedrar jubileumsåret för Ålands självstyrelse med en donationsprofessur vid utbildningsprogrammet i juridik vid Åbo Akademi 2023–2032.

Kaffeservering på Senatstorget självstyrelsedagen till ära

Ålands hundra år av självstyrelse firas förutom på Åland också i Helsingfors. Hundraårsjubileet till ära är alla välkomna att njuta av Ålandspannkaka och lyssna till musik och diskussioner på Senatstorget på självstyrelsedagen.

Tillställningen på Senatstorget ordnas torsdagen den 9 juni kl. 14–17. Det bjuds på kaffe från kl. 14, och dagens program börjar kl. 15. Janne Grönroos är konferencier. För musiken står DJ Bunuel samt sångaren Emma Salokoski och gitarristen Jarmo Saari. Dagens diskussioner gäller bland annat Ålands historia, kultur och Östersjöns tillstånd.

Senatstorget är prytt med blommor i blått, gult och rött under dagen. Den som vill får ta en blomma med sig efter tillställningen.

Hundraårsjubileet firas med rena stränder

Jubileumsåret för Ålands självstyrelse har firats och uppmärksammats på många olika sätt under året, och firandet kulminerar i självstyrelsedagen den 9 juni. Även du kan uppmärksamma jubileumsåret med en miljögärning. Miljöstädningsprojektet Clean up Åland 100 uppmuntrar till att plocka skräp längs med stränder och i naturen den 6–12 juni.

Hållbar utveckling och Östersjön är centrala teman för jubileumsåret. Projektet bidrar till att skydda Östersjön och samlar samtidigt nya idéer för att underlätta insamlingen av skräp. Förutom övergödning är även nedskräpning ett problem i Östersjön.

Ålands självstyrelsesystem är ett exempel på en lyckad självstyrelselösning och en del av den finländska demokratin. Självstyrelsen utvecklas i gott samarbete med Åland.

Ytterligare information: Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, ledande sakkunnig, tfn  0295 160 220, statsrådets kansli, och Noora Löfström, specialkunnig, tfn 050 477 3302, noora.lofstrom(at)gov.fi

Uppdatering: Pressmeddelandet har uppdaterats med information om att statsminister Marin inte deltar i festligheterna på Åland på grund av covid-19-smitta.

Tillbaka till toppen