Hoppa till innehåll
Media

Temat för veckan mot rasism är goda relationer mellan olika befolkningsgrupper

Utgivningsdatum 16.3.2017 10.39
Nyhet

Delegationen för etniska relationer (Etno) har valt goda relationer mellan olika befolkningsgrupper som årets tema. Etno lyfter fram temat bland annat under veckan mot rasism som firas 20–26.3. Syftet med veckan som samordnas av Finlands Röda Kors är att bidra till att bygga upp ett diskrimineringsfritt samhälle genom konkreta åtgärder och beslut.

Goda relationer mellan olika befolkningsgrupper bygger på positiva attityder, delaktighet, trygghet och interaktion.

I fråga om goda relationer är det viktigt att olika befolkningsgrupper känner sig trygga och har förtroende för varandra. Under veckan mot rasism uppmuntrar Etno alla att dela sina erfarenheter av hur gemensam verksamhet och delaktighet har kunnat främjas i vardagen, oberoende av deltagarnas bakgrund eller åsikter. Det är bra att börja med att lyssna på varandra.

I Trust-projektet som koordineras av justitieministeriet söker man modeller för att främja goda relationer mellan olika befolkningsgrupper på förläggningsorterna. Resultaten och iakttagelser från den första delen av Trust-projektet har publicerats i januari 2017 (på finska). Projektet pågår till slutet av år 2018.

Veckan mot rasism inleds med ett kick off-evenemang som ordnas på Narinkens torg i Kampen i Helsingfors måndagen den 20 mars 2017 kl. 15.30–19.30. Kom med och träffa företrädare för Etno och Trust-projektet!

Bilagor

Resultaten och iakttagelser från Trust-projektets första del -publikation (på finska)
(pdf, 1.88 Mt)

Länkar

Röda Korsets motrasism-webbplats

Tillbaka till toppen