Hoppa till innehåll
Media

Diskutera demokrati med justitieministern den 18 februari på dinasikt.fi

justitieministeriet
Utgivningsdatum 13.2.2014 15.05
Pressmeddelande -

Statsrådet håller som bäst på att finslipa sin demokratipolitiska redogörelse som överlämnas till riksdagen senare denna vår. Justitieminister Anna-Maja Henriksson deltar i en direkt webbdiskussion om demokratins nuläge och framtid tisdagen den 18 februari kl. 12.15–13 på webbplatsen dinasikt.fi. Diskussionen är öppen för alla.

Undersökningarna tyder på att de största utmaningarna inom finländsk demokrati har att göra med sjunkande valdeltagande och ojämlikt medborgardeltagande. Faktum är att Finlands representativa demokrati måste utvecklas, bland annat genom att komplettera systemet med olika former av direkt demokrati och genom att öka förvaltningens öppenhet.

Den demokratipolitiska redogörelsen innehåller statsrådets riktlinjer för den finländska demokratipolitikens mål under 2010-talet.

På vilket sätt tycker du att finländsk demokrati borde utvecklas? Borde till exempel medborgarinitiativens och kommunala folkomröstningars åldersgränser sänkas till 15 år? Vad är din åsikt om internetröstning? Skulle ett direkt borgmästarval öka intresset för kommunalpolitik?

Kom med och diskutera den 18 februari kl. 12.15–13 på adressen www.otakantaa.fi/demokratins_framtid

Ytterligare upplysningar:
Specialplanerare Niklas Wilhelmsson, tfn 02951 50348
e-post: förnamn.efternamn(at)om.fi

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen