Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Minister Häkkänen: I budgeten anvisas mer pengar för att skärpa straffen och åtgärda skuldproblemen

Justitieministeriet
19.9.2018 14.14 | Publicerad på svenska 20.9.2018 kl. 12.43
Pressmeddelande

I justitieministeriets budget 2019 framhävs arbetet för att skärpa straffen och åtgärda skuldproblemen. Det krävs många olika åtgärder på bred front för att ta itu med problemen som ansluter till överskuldsatthet. I detta arbete behövs såväl lagstiftningsåtgärder som myndigheternas resurser, sade justitieminister Antti Häkkänen vid riksdagens remissdebatt om budgetpropositionen för 2019.

- Många överskuldsatta personer befinner sig i en ytterst svår situation. Trots att individer i princip själv ska ta ansvar för sin egen ekonomi, krävs det nu starkare åtgärder också av samhället, sade Häkkänen

- Därför har vi i budgeten satsat på att förbättra stödet för överskuldsatta personer, sade justitieminister Häkkänen i remissdebatten.

- I fråga om lagstiftningsåtgärderna kan jag nämna att utsökningsgäldenärer som länge varit arbetslösa i framtiden kan få fler fria månader efter att de har fått jobb. Inom den närmaste tiden ska jag föra en proposition för att skärpa bestämmelserna om snabblån till riksdagen. Utredarnas förslag som gäller inrättande av ett positivt kreditupplysningsregister ska skickas på en omfattande remissbehandling. Programmet för att åtgärda överskuldsatthet framskrider, berättade Häkkänen.

Mer information: Lauri Koskentausta, specialmedarbetare, tfn 02951 50131

Justitieminister Häkkänens tal vid riksdagens remissdebatt om budgeten 19.9.2018 (på finska)

Tillbaka till toppen