Hoppa till innehåll
Media

Minister Häkkänen: Yttrandefriheten hör till grundpelarna för demokratin och bör värnas även under Finland 100 -jubileumsåret

justitieministeriet
Utgivningsdatum 9.5.2017 14.33
Pressmeddelande

Justitieminister Antti Häkkänen betonar vikten av att trygga en öppen och mångstämmig samhällelig debatt. - Yttrandefriheten är en av grundpelarna för demokratin, och därför bör vi ständigt slå vakt om denna rätt, sade minister Häkkänen vid sitt möte med gymnasieelever i dag. Mötet är en del av justitieministeriets Finland 100 -projekt där gymnasieelever har skrivit en bloggserie om grundlagen.

Minister Häkkänen berättade att justitieministeriet tillsammans med Sitra och Finland 100 -sekretariatet har inlett ett projekt för att stödja den demokratiska debatten.

- Statsrådet drog upp riktlinjer om detta förra veckan. Vi kommer att ordna en serie framtidsdebatter. Vi vill finna nya sätt att använda samhälleliga debatter som en del av kommunernas, landskapens och statens beredning och beslutsfattande. Erfarenheterna kommer att utnyttjas i de reformer som regeringen som bäst för framåt.

- Världen ändras och vi behöver nya sätt att inkludera alla medborgare och göra det möjligt för dem att delta i det demokratiska beslutsfattandet, betonade minister Häkkänen.

I projektet ordnas framtidsdebatter, en demokratimässa och en särskild frågestund där beslutsfattarna och medborgarna kan diskutera de frågor som lyfts fram i framtidsdebatterna.

Ytterligare upplysningar:
Niklas Wilhelmsson, konsultativ tjänsteman, tfn 02951 50348

Bloggserien Suomi100

Antti Häkkänen
Tillbaka till toppen