Hoppa till innehåll
Media

Minister Lindström besöker Enare och träffar företrädare för Sametinget

justitieministeriet
Utgivningsdatum 11.12.2015 10.47 | Publicerad på svenska 11.12.2015 kl. 11.00
Pressmeddelande
Justitie- och arbetsminister Jari Lindström besöker Enare måndagen den 14 december. Under besöket träffar han Sametingets ordförande Tiina Sanila-Aukio och tingets presidium. Minister Lindström ska också ha möte med Sametingets ledamöter.

- Jag vill föra en öppen diskussion om samernas ställning och främjandet av deras rättigheter. Besöket ska fungera som en öppning för denna diskussion. Vi håller som bäst på att bereda flera ärenden som gäller samerna, och det är viktigt att finna en gemensam ståndpunkt om hur beredningen i dessa ärenden ska framskrida, konstaterar minister Lindström.

I november skickade minister Lindström till Sametinget ett brev med förslag till åtgärder för att utveckla samernas ställning. Regeringens proposition om ratificering av ILO:s konvention nr 169 om ursprungsfolk och stamfolk som överlämnades under den föregående regeringsperioden ska behandlas i riksdagen under nästa år. Under denna tid ska det göras en internationell undersökning för att utreda frågor som gäller definitionen av ursprungsfolk samt markrättigheter.

Ytterligare upplysningar:
ministerns specialmedarbetare Leena Riekkola, tfn 02951 60375, konsultativ tjänsteman Camilla Busck-Nielsen, tfn 02951 50278

 
 
Jari Lindström
Tillbaka till toppen