Hoppa till innehåll
Media

Justitieminister Henriksson besöker Kina: Straffrättsligt samarbete i fokus

justitieministeriet
Utgivningsdatum 17.5.2013 9.14
Pressmeddelande -

Justitieminister Anna-Maja Henriksson besöker Peking, Nanjing och Shanghaimellan den 20 och 26 maj 2013. Under besöket träffar minister Henriksson bl.a. Kinas justitieminister Wu Aiying. Justitieministrarna kommer att underteckna ett avtal om ett nytt samarbetsprogram inom det rättsliga området mellan Finland och Kina.

Under de kommande tre åren kommer det rättsliga samarbetet mellan länderna att fokusera på tre huvudteman: utvecklingen av samhällspåföljder, förebyggandet av brott och advokaternas ställning och roll vid rättegång. Samarbetet kring samhällspåföljder inleds med provinsen Jiangsu, medan samarbetet kring brottsbekämpning inleds med provinsen Heilongjiang.

Under besöket ordnas i Nanjing det första seminariet om samhällspåföljder enligt det nya samarbetsavtalet. I Nanjing bekantar sig ministern också med verkställighet av samhällstjänst samt besöker ett fängelse för kvinnor.

I Peking besöker ministern en advokatbyrå och högsta domstolen. Dessutom träffar hon företrädare för FN.

Vid universitetet i Fudan talar minister Henriksson om rättsstatsutveckling, tillgång till rätten och det rättsliga samarbetet mellan Finland och Kina.

Ytterligare upplysningar:
ministerns specialmedarbetare Robin Harms, tfn 02951 50176 och
konsultativ tjänsteman Jussi Tikkanen, tfn 02951 50270

Tillbaka till toppen