Hoppa till innehåll
Media

Nordiska justitieministrar gav ett gemensamt ställningstagande om bekämpning av terrorism

justitieministeriet
Utgivningsdatum 30.6.2017 10.38
Nyhet

- Hotet från terrorism och radikalisering ska tas på allvar. Förebyggande av våldsamma gärningar är av avgörande betydelse när det gäller att trygga våra grundläggande värden såsom demokrati, de mänskliga rättigheterna och säkerhet, konstaterar de nordiska justitieministrarna i sitt ställningstagande.

Ställningstagandet offentliggjordes på tisdagen den 27 juni vid det årliga mötet av det nordiska ministerrådet för lagsamarbete i Harstad i Norge. Finlands företrädare vid mötet var biträdande avdelningschef Aarne Kinnunen från justitieministeriet.

Justitieministrarna betonar att samarbete mellan de nordiska länderna är centralt för att bekämpa terrorism i Norden. Det är viktigt att se till att polisen och andra myndigheter har tillräckliga resurser och god förmåga att agera.

Justitieministrarna understryker att det starka sambandet mellan de nordiska länderna skapar ett bra underlag för nordiskt samarbete mot terrorism. Ett exempel på detta är samarbetet för att bekämpa radikalisering och våldsam extremism samt stärka känslan av trygghet och delaktighet.

Mer information:

Laura Määttänen, lagstiftningsråd, tfn +358 2951 50332 (e-post: [email protected]), och

Aarne Kinnunen, biträdande avdelningschef, tfn +358 2951 50580 ([email protected]

Ställningstagandet (på norska): www.regjeringen.no/id2563823 

Tillbaka till toppen