Hoppa till innehåll
Media

De nordiska justitieministrarna ska diskutera gränsöverskridande brottslighet

justitieministeriet
Utgivningsdatum 2.9.2019 13.30
Pressmeddelande

De nordiska justitieministrarna sammanträder på Island den 2 september för att diskutera effekterna av allvarlig gränsöverskridande brottslighet i Norden. Det årliga justitieministermötet ordnas den här gången i Reykjavik.

Finland tar upp åtgärderna mot korruption,  speciellt bekämpning av korruption och penningtvätt i samband med gränsöverskridande ekonomisk brottslighet. Finland föreslår att de nordiska länderna inleder en gemensam utredning om god praxis för att identifiera och förebygga misstänkta transaktioner som eventuellt tyder på korruption.

Andra ärenden som diskuteras vid mötet är gemensamma åtgärder för att bekämpa sexualbrott mot barn på webben samt möjligheterna att stärka det nordiska samarbetet för att trygga den sociala sammanhållningen i Norden.

Därtill diskuteras frågor som gäller IS-krigare och deras familjemedlemmar samt konstateras vikten av erfarenhetsutbyte och samarbete i dessa frågor.  Ministrarna ska också diskutera hotet som utgörs av högerextrema rörelser i Norden.

Finlands företrädare vid mötet är justitieminister Anna-Maja Henrikssons statssekreterare Malin Brännkärr.

Ytterligare upplysningar: Malin Brännkärr, statssekreterare, tfn +358 40 534 7727, e-post: [email protected]

Nordiskt samarbete

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen