Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Rikoksesta epäillyn oikeutta avustajan käyttöön täydennetään

Oikeusministeriö
27.10.2016 13.36
Tiedote
Rikoksesta epäillyn tai syytetyn oikeutta avustajan käyttöön sekä vapautensa menettäneen oikeutta yhteydenpitoon täydennetään. Muutoksilla parannetaan epäiltyjen ja syytettyjen oikeusturvaa ja pannaan täytäntöön EU-direktiivi. Muutosten on määrä tulla voimaan 27. marraskuuta 2016.

Asia on tasavallan presidentin esittelyssä huomenna 28. lokakuuta.

Avustajan läsnäolo rikoksesta epäillyn kuulustelussa voidaan jatkossa kieltää vain, jos se on välttämätöntä rikoksen selvittämisen merkittävän vaarantumisen estämiseksi. Läsnäolokieltoa koskeva päätös voidaan saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi.

Pidätetyn tai kiinni otetun vapaudenmenetyksestä ilmoittamista hänen läheiselleen voidaan lykätä vain, jos se on välttämätöntä rikoksen selvittämisen merkittävän vaarantumisen estämiseksi. Ilmoittamisen lykkäämistä koskeva päätös voidaan saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi.

Lakiin otetaan myös säännökset alle 18-vuotiaan vapaudenmenetyksestä ilmoittamisesta hänen huoltajalleen ja sosiaaliviranomaiselle.

Avustajan palkkio voidaan evätä, jos työssä erittäin vakavia puutteita

Tuomioistuimen käyttöön tulee uusi keino avustajan työn laadun valvonnassa. Tuomioistuin voi jättää avustajan palkkion korvaamatta, jos asian hoitamisessa on ollut erittäin vakavia avustajasta johtuvia puutteita.

Säännöstä voidaan soveltaa poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa avustajan työ on ollut niin heikkolaatuista, että palkkion alentaminen ei ole riittävä seuraamus. Käytännössä säännös tulee sovellettavaksi vain harvoin.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Kirsi Pulkkinen, puh. 02951 50438, sähköposti: [email protected]

Tillbaka till toppen