Hoppa till innehåll
Media

Rösta på din favorit till pristagare av Demokratipriset

justitieministeriet
Utgivningsdatum 11.9.2014 7.33
Pressmeddelande -

En av pristagarna av Demokratipriset 2014 väljs genom en publikomröstning. I år delas priset ut till projekt, grupper eller innovationer som främjar närdemokrati. Prissumman är 10 000 euro och den fördelas mellan fyra pristagare. Publikomröstningen öppnas på nätet i dag den 11 september och den pågår till och med den 1 oktober.

De tre övriga pristagarna väljs av en jury som består av friidrottaren Nooralotta Neziri, Helsingfors biträdande stadsdirektör Pekka Sauri samt medie- och filmarbetaren Suvi West.

I år nominerades sammanlagt 60 kandidater, varav 23 valdes till att fortsätta i tävlingen. Bland de nominerade kandidaterna var en rad olika aktörer och projekt som syftar till att främja närdemokrati till exempel genom att erbjuda kamratstöd eller möjligheter till inflytande. Utöver by- och lokalföreningar ville man prisbelöna också bland annat städers och kommuners nya delaktighetsfrämjande metoder. Även nya former av kommunikationsverksamhet lyftes fram i förslagen.

Demokratipriset delas ut på demokratidagen den 14 oktober i Kommunernas hus i Helsingfors. Priset delas ut vartannat år och justitieministeriet svarar för samordningen av priset. I år är samarbetsparterna finansministeriet, Penningautomatföreningen, Finlands Kommunförbund, Finlands Settlementförbund och Yles morgon-tv.

Republikens president Sauli Niinistö är beskyddare av Demokratipriset.

Ytterligare upplysningar:
specialplanerare Niklas Wilhelmsson, tfn 02951 50348
överinspektör Maria Wakeham-Hartonen, tfn 02951 50416
e-post: fö[email protected]

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen