Hoppa till innehåll
Media

Nordiska ministrar för samefrågor träffas i Helsingfors under ledning av justitieminister Henriksson

justitieministeriet
Utgivningsdatum 18.11.2014 12.01
Pressmeddelande -

De nordiska ländernas ministrar för samefrågor och ordförandena för sametingena träffas i Helsingfors den 21 november. I samband med mötet utdelas det nordiska samiska språkpriset Gollegiella.

Ministrarna ska diskutera aktuella frågor, bland annat slutdokumentet från FN:s världskonferens för urfolk som ordnades i New York i september samt rasismen mot och diskrimineringen av samer.

I mötet deltar förutom justitieminister Ann-Maja Henriksson också Norges kommunal- och moderniseringsminister Jan Tore Sanner och statssekreterare i Sveriges kulturdepartement Per Olsson samt sametingens presidenter Aili Keskitalo från Norge, Håkan Jonsson från Sverige och Klemetti Näkkäläjärvi från Finland.

Gollegiellapriset delas ut vartannat år till enskilda personer eller organisationer i Norge, Sverige, Finland eller Ryssland som har gjort en insats för att främja det samiska språket. Priset på 15 000 euro delas nu ut för sjätte gången.

Syftet med språkpriset är att medverka till att bevara och utveckla det samiska språket. Pristagarna väljs av en kommitté med representanter från Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Ordförande för kommittén är i år professor Pekka Sammallahti. Priset delas ut av justitieminister Henriksson.

Ytterligare upplysningar:
konsultativ tjänsteman Camilla Busck-Nielsen, (JM), tfn 02951 50278
e-post: fö[email protected]

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen