Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Terrorismitarkoituksessa matkustaminen rangaistavaa joulukuun alusta lähtien

Oikeusministeriö
10.11.2016 13.46
Tiedote
Matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten tulee rangaistavaksi 1. joulukuuta 2016 alkaen. Matkustamisrikoksesta tuomitaan sakkoa tai enintään kahden vuoden vankeusrangaistus. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lainmuutokset huomenna 11. marraskuuta.

Rangaistus tuomitaan Suomen kansalaiselle tai Suomessa pysyvästi asuvalle taikka Suomen alueelta matkustavalle henkilölle, joka matkustaa sellaiseen valtioon, jonka kansalainen hän ei ole tai jossa hän ei pysyvästi asu, tehdäkseen siellä terrorismirikoksen.

Myös matkustamisrikoksen yritys on rangaistava.

Matkustamisrikoksen rahoittaminen rangaistaan terrorismin rahoittamisena.

Muutosten taustalla on Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselma, joka on suoraan YK:n jäsenvaltioita velvoittava. Tarkoituksena on torjua ulkomaille terrorismirikosten tekemistä varten lähtevien henkilöiden muodostamaa uhkaa.

Salaisia pakkokeinoja ja salaisia tiedonhankintakeinoja koskevia säännöksiä muutetaan niin, että näitä keinoja voidaan käyttää laajasti matkustamisrikoksen estämisessä, paljastamisessa ja selvittämisessä. Voimakkaimmin perusoikeuksiin puuttuvien salaisten pakkokeinojen ja salaisten tiedonhankintakeinojen (esimerkiksi telekuuntelu) käytön osalta vaatimuksena kuitenkin on, että teon vakavuus edellyttäisi vankeusrangaistusta.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva, p. 02951 50176, sähköposti: [email protected]

Tillbaka till toppen