Brottsofferpolitiskt program

OM084:00/2023 Projekt

Ett brottsofferpolitiskt program utarbetas i syfte att trygga stödtjänsternas finansiering och förbättra brottsutsattas ställning vid straffrättsliga förfaranden.

Projektets framskridande

Projektets basuppgifter Pågår

Projektets nummer OM084:00/2023

Ärendenummer VN/24181/2023

Projektets arrangör justitieministeriet

Mandattid 8.1.2024 – 31.5.2026

Datum för tillsättande

Förhållande till regeringsprogrammet

Orpo

Luku 10 En trygg och kristålig rättsstat

Alaluku 10.2 Den finländska rättsstaten och demokratin stärks

Kontaktperson
Elina Ruuskanen, Erityisasiantuntija
tel. +358 295 150 418
[email protected]

Mål och resultat

Målet med projektet är att utarbeta ett brottsofferpolitiskt handlingsprogram, som bland annat innehåller ett förslag för att säkra finansieringen av allmänna och särskilda stödtjänster för brottsoffer. Programmet ska dessutom innehålla ett förslag till verksamhetsmetoder och praxis för att förbättra brottsoffrets ställning i straffprocessen.

Den del av åtgärdsprogrammet som handlar om stödtjänster för brottsoffer och finansieringen av dessa stödtjänster ska vara klar före utgången av 2024. Förslagen om att förbättra ställningen för brottsoffer i straffprocessen ska vara klara senast den 31 maj 2026.

Sammandrag

Ett brottsofferpolitiskt program utarbetas i syfte att trygga stödtjänsternas finansiering och förbättra brottsutsattas ställning vid straffrättsliga förfaranden.

Utgångspunkter

Enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering, ett brottsofferpolitiskt program utarbetas i syfte att trygga stödtjänsternas finansiering och förbättra brottsutsattas ställning vid straffrättsliga förfaranden. Att hjälpa och stödja offren är ett av målen för kriminalpolitiken.

Med tanke på brottsoffret är stödtjänster och en straffprocess som beaktar brottsoffrets behov väsentliga metoder i den kriminalpolitiska metodarsenalen för att minska de olägenheter som brottet orsakar. Hjälp, stöd och rådgivning från stödtjänsterna gör det lättare för offret att klara sig efter brottet, förbereda sig för straffprocessen och möta processuella utmaningar. Stödet bidrar också till att straffprocessen löper smidigt och att straffansvaret realiseras. Att tillgodose offrets informationsbehov i rätt tid och sörja för offrets fysiska säkerhet under straffprocessen är också centrala element för att förbättra offrets ställning.

Mer om ämnet