Hoppa till innehåll
Media

Uppgifterna av delegationen för etniska relationer ska utvecklas

justitieministeriet
Utgivningsdatum 17.6.2015 10.18
Pressmeddelande
Uppgifterna av delegationen för etniska relationer ETNO ska utvecklas. Delegationen arbetar med att främja växelverkan mellan myndigheterna och representanterna för invandrare och etniska minoriteter.

Enligt statsrådets förordning som utfärdades i dag den 17 maj har delegationen för etniska relationer till uppgift att främja dialog och samarbete mellan invandrarna, de etniska minoriteterna, myndigheterna, de politiska partierna och medborgarorganisationerna.

Delegationen följer utvecklingen av etniska relationer i samhället. Delegationen förväntas ta initiativ till att bl.a. främja invandrarnas och de etniska minoriteternas möjligheter att delta och påverka och skapa ett positivt attitydklimat mellan olika befolkningsgrupper.

Delegationen fattar inte bindande beslut, men genom sin sakkunskap och aktiva och initiativrika verksamhet kan delegationen påverka utvecklingen av till exempel invandrar- och integrationspolitiken. Ordförande för delegationen är i fortsättningen justitieministeriets kanslichef.

Delegationen för etniska relationer grundades år 1970 i anslutning till det dåvarande ministeriet för inrikesärendena. Delegationen överflyttades vid början av detta år från inrikesministeriet till justitieministeriet. Den sittande delegationens fyraåriga mandatperiod går ut i september. En ny delegation ska tillsättas under hösten.

Delegationen har totalt 34 medlemmar.

Ytterligare upplysningar:
Inspektör Sanna Laukkanen, tfn 02951 50205
e-post: [email protected]

Tillbaka till toppen