Hoppa till innehåll
Media

Kinas justitieminister besöker Finland

justitieministeriet
Utgivningsdatum 12.8.2015 10.26
Pressmeddelande

Kinas justitieminister Wu Aiying besöker Finland den 12-16 augusti på inbjudan av justitieministern. Hon ska träffa justitie- och arbetsminister Jari Lindström samt besöka högsta domstolen och Helsingfors fängelse. Minister Wu ska också besöka Rovaniemi där hon ska bekanta sig med hovrättens och rättshjälpsbyråns verksamhet.

Besöket är en del av det rättsliga samarbetet mellan Finland och Kina. Det pågående samarbetsprogrammet för 2013-2016 har fokuserat på tre huvudteman: utvecklingen av samhällspåföljder, förebyggande av brott samt advokaternas ställning och roll vid rättegångar.

Advokaternas ställning och tillgången till rättstjänster ur medborgarnas perspektiv är också temat för det samarbetsinriktade expertseminariet som ordnas i Helsingfors den 13-14 augusti. Seminariet öppnas av ministrarna Wu och Lindström.

I det rättsliga samarbetet med Kina har man eftersträvat praktisk samverkan och verkningsfullhet genom att samarbeta med aktörer på provinsnivå. Under den innevarande programperioden har samarbetspartnerna varit provinserna Jiangsu ja Heilongjiang.

Den kinesiska justitieministerns föregående besök i Finland ägde rum år 2003.

Ytterligare upplysningar:
konsultativ tjänsteman Jussi Tikkanen, tfn 02951 50270

Jari Lindström
Tillbaka till toppen