Hoppa till innehåll
Media

Webbtjänsten Invånarinitiativ.fi öppnas på hösten

justitieministeriet
Utgivningsdatum 1.7.2013 11.08
Pressmeddelande -

Justitieministeriet öppnar tjänsten Invånarinitiativ.fi som en systertjänst till Medborgarinitiativ.fi. Tjänsten erbjuder ett strukturerat underlag för att lägga fram invånarinitiativ både på finska och på svenska. I tjänsten är det möjligt att lägga fram initiativ till de kommuner som är med i tjänsten samt stödja och följa upp initiativ som lagts fram av andra. Både kommunerna och kommuninvånarna kan använda tjänsten gratis.

Kommunerna kan ansluta sig till tjänsten genom att kontakta tjänstens administratör ([email protected]) och meddela den e-postadress (till exempel registratorskontorets adress) till vilken kommunen önskar få de initiativ som lagts fram via tjänsten. Initiativ som lagts fram via tjänsten skickas till den e-postadress som kommunen meddelat.

Också kommuner som redan har någon annan webbtjänst för invånarinitiativ i bruk kan använda tjänsten. Alla initiativ som läggs fram via tjänsten förhandsgranskas innan de publiceras.

Invånarinitiativ.fi är i öppet testbruk under sommaren 2013. Då kan såväl kommunerna som kommuninvånarna bekanta sig med tjänsten och testa den. Kommunerna kan ta den egentliga tjänsten i bruk i augusti-september 2013.

Testversionen finns på adressen https://testi.kuntalaisaloite.fi/fi. Den egentliga versionen kommer att finnas på adressen www.invanarinitiativ.fi från och med augusti-september.

Mot slutet av år 2013 ska tjänsten kompletteras med tilläggsfunktioner, som gör det möjligt att lägga fram initiativ till en kommunal folkomröstning samt sådana initiativ som förutsätter fullmäktigebehandling. Framläggande av dessa initiativ kommer att förutsätta stark autentisering.

Invånarinitiativ.fi har utvecklats som en del av projektet Plattform för delaktighet, som hör till finansministeriets program för påskyndande av elektronisk kommunikation och ärendehantering (SADe). Andra webbtjänster som hör till projektet Plattform för delaktighet är Medborgarinitiativ.fi, Dinåsikt.fi och Lausuntopalvelu.fi, som publiceras senare. Tjänsterna upprätthålls av justitieministeriet.

Ytterligare upplysningar:
projektledare Mikko Levämäki, tel. 02951 50410
projektchef Laura Nurminen, tel. 02951 50462
e-post: [email protected]
eller [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen